Internet

Sav taj SPAM

U četvrtak je u zagrebačkom  hotelu Antunović održan seminar “Sav taj spam” u organizaciji preduzeća Qubis d.o.o. i Sophos Plc. Uz dvojicu hrvatskih stručnjaka za račnarnu sigurnost, Lucijana Carića i Tome Sombolca (iz tvrtke Qubis), na seminaru je predavao i Ian Evans (iz tvrtke Sophos), stručnjak za sigurnost iz Velike Britanije.

Seminaru je prisustvovalo 70-ak profesionalaca sa polja računarske tehnologije, koji većinom vode velike računarske ssiteme u Hrvatskoj – poput onih koje poseduju banke, instituti i firme u vlasništvu države.

Lucijan Carić je u prvom delu predavanja prikazao situaciju u svetu, gde je danas devet od deset poslanih poruka spam. Hrvatska vrlo malo doprinosi ukupnoj količini spama i u svetskim razmerama zauzima 63. mesto, pri dnu je lestvice. Prema podacima kompanije Sophos Plc iz Hrvatske dolazi samo 0,1% celokupnog broja spam poruka u svetu. Najveći broj spam poruka dolazi iz Kine, SAD i Rusije. Samo jedna snažna spamerska akcija rezultirala je porastom broja spam poruka na svetskoj razini od 30%, u roku od 24 sata, sa namerom da na veštački način podigne cenu određenih deonica.

Iako se iz Hrvatske šalje malo spama, Hrvatska sa druge prima velike količine spama, tako da ne odudara od svetskih statistika koje ukazuju da je u proseku 80-90% svih primljenih elektroniskih poruka spam. U jednom slučaju, kod korisnika u Hrvatskoj, Qubis d.o.o. zabeležio je količinu spama od čak 98%!

Britanski stručnjak Ian Evens govorio je o načinu na koji se spam širi i domišljatim načinima koje spammeri koriste kako bi zaobišli sigurnosna rešenja, te o načinima na koje se kako se Sophos protiv toga bori. U nastavku svog predavanja, Ian Evans pričao je o prednostima i nedostatcima operativnih sistema Windows i Unix, koja se najčešće koriste za primanje elektroničke pošte. Opisujući vrste softverskih i hardverskih rešenja koja sprečavaju prolaz spam poruka, Tomo Sombolac zaključio je seminar.

Leave a Reply