Internet · Provajderi

SBB povećao početnu brzinu kablovskog interneta na 25Mb/s

Kompanija SBB je svim postojećim i budućim korisnicima kablovskog interneta omogućila da ga koriste po gotovo duplo većim brzinama – od 25 megabita po sekundi do čak 120 Mb/s.

Nova početna brzina koju nudi SBB više je nego duplo veća od prosečne brzine kablovskog interneta u Srbiji, koja iznosi 11,39 Mb/s, na osnovu istraživanja koje je 2012. naručila Evropska komisija, rečeno je danas u SBB Teleparku u Beogradu, gde su testirane kablovska i ADSL tehnologija.

sbb

Tom prilikom novinari su mogli da se uvere u superiornost kabla.

Direktor “Netvork operejšn centra” (Network Operation Centar) u SBB-u, Tomislav Petrović, rekao je Tanjugu da je osnovni paket SBB-a 25 Mb/s za “daunlod” i dva Mb/s u “aploud” i istakao da maksimalni paket SBB-a, koji je dostupan širom njihove mreže, iznosi 120/5 Mb/s, što znači da je moguće koristiti pet Mb/s za aploud.
“Hteli smo danas da pokažemo da naš paket zaista predstavlja potrebu za jednu moderno domaćinstvo. Simulirali smo potrebe jedne petočlane porodice i uporedili jedan prosečan paket u Srbiji preko ADSL-a od 10/1 Mb/s i našeg bazičnog paketa 25/2 Mb/s, i pokazalo se da je naš paket ono što je dovoljno”, kaže Petrović.

Ako bi cela porodica istovremeno koristila internet, kako je objasnio, došlo bi do problema kada je reč o prosečnom ADSL paketu od 10/1Mb/s.

Ističući značaj kablovske tehnologije i sve njene prednosti, Petrović je naveo da je bitna stvar da SBB u celoj mreži poseduje docsis 3.0 protokol, koji im omogućava da u čitavoj mreži mogu da pruže maksimalan paket od 120/5 Mb/s.
“To nije neki marketinški paket već pravi paket i testiranja su pokazala da se zaista radi o tim brzinama i da je njih moguće dostići”, istakao je Petrović.

On je naglasio da se kablovska tehnologija i dalje razvija kao i novi docsis 3.1 protokol, čija se promocija može očekivati od sledeće godine, a koji će dati mogućnosti za znatno veće brzine od čak 10 gigabita u “daunstrimu” i jedan gigabit u “apstrimu”.
“Naši korisnici mogu biti spokojni, jer ćemo u budućnosti, kao i do sada, moći da odgovorimo svim njihovim zahtevima”, dodao je Petrović.

Test sa strimingom HD internet video sadržaja sa Ju tjuba i Vimeo platformi na većem broju televizora, tableta i laptopova pokazao je veliku izdržljivost kablovske tehnologije, koja postaje sve važnija kako raste popularnost gledanja sadržaja u visokoj rezoluciji, koji zahtevaju veći protok preko interneta.

Prednost kablovske u odnosu na ADSL tehnologiju nije samo “daunlod” već i “uploud” brzina, koja je višestruko veća od one koju omogućava ADSL tehnologija.

U SBB-u kažu da je svakom korisniku najvažnije da za uloženi novac dobije ugovorenu brzinu.

Istraživanje koje je naručila Evropska komisija je pokazalo i da kablovski internet dostiže 91,4 odsto deklarisanog kapaciteta, dok ADSL dostiže samo 63,3 odsto.

Čak i kada je maksimalna brzina od 120 Mb/s u pitanju, kablovska tehnologija omogućava korisniku da zaista ostvari toliki protok.

Za razliku od ADSL tehnologije, kod koje udaljenost od centrale može uticati na pad ostvarenog internet protoka, kablovska mreža je takva da razdaljina ne predstavlja značajan faktor u postizanju deklarisane brzine.

Smanjenu brzinu protoka kod ADSL-a može prouzrokovati i istovremeno gledanje IPTV televizije, koja koristi istu internet konekciju.

S druge strane, kablovska tehnologija ne funkcioniše na taj način i istovremeno korišćenje kablovskog interneta i kablovske televizije ne utiče na brzinu protoka.

Važno je da korisnici razumeju da nakon što jednom uvedu kablovsku infrastrukturu u svoj dom, dugi niz godina mogu da idu u korak sa novim tehnologijama i dobiju pristup sve većim brzinama, bez dodatnih ulaganja, ističu u SBB-u.

SBB konstantno radi na razvoju kablovske mreže i trenutno raspolaže najsavremenijim docsis 3.0 protokolom za kablovske modeme na celokupnoj teritoriji svojih korisnika, zahvaljujući čemu je u mogućnosti da im pruža velike brzine protoka.
“United Group” (SBB/Telemać), preko svojih telekomunikacionih kompanija članica, posluje na šest tržišta bivše Jugoslavije – u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji – gde ima 1,9 miliona pretplatnika na kablovsku i satelitsku TV, širokopojasni internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

Sa populacijom od 20 miliona, region bivše Jugoslavije predstavlja treće po veličini tržište u centralnoj i istočnoj Evropi i karakterišu ga brzorastuća tržišta Pay TV i širokopojasnog interneta.
“United Group” se sastoji od SBB-a (vodeći kablovski operator u Srbiji), Telemać Slovenija (vodeći kablovski operator u Sloveniji), Telemać Bosna i Hercegovina (vodeći kablovski operator u Bosni i Hercegovini), Total TV (vodeća DTH platforma u regionu za satelitsku televiziju), Total TV International (evropska DTH platforma), i NetTV Plus (vodeći provajder telekomunikacionih servisa putem javnog interneta).

Grupa, takođe, pruža usluge koristeći određeni broj pratećih brendova koji su rezultat njenog rasta širom regiona: Absolut OK, KDS, Jet TV, Beogrid i Telekabel.

Leave a Reply