Internet

Schneider Electric i ERDF učvršćuju svoje partnerstvo u kreiranju “pametnih mreža”

Kompanija Schneider Electric i Électricité Réseau Distribution France (ERDF) – kompanije koja upravlja mrežama za distribuciju napajanja, pokazali su svoju posvećenost razvijanju pametnih mreža uspostavljajući fleksibilni sistem upravljanja. U sklopu partnerstva započetog pre više od godinu dana, ove dve kompanije udružile su snage kako bi razvili i testirali inovativan softver i rešenja za upravljanje srednjenaponskim i niskonaponskim mrežama, za dizajn i praćenje transformatorskih stanica budućnosti, kao i da bi olakšali integraciju obnovljivih izvora energije.

 

I u Srbiji su započeti slični projekti. U Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Čačku elektrodistributivna preduzeća nekoliko godina unazad modernizuju električnu mrežu i pripremaju je za sve veće zahteve koje nove tendencije u upravljanju nameću. Najveći projekat najavljen je u novembru ove godine, tokom posete francuskog premijera Manuel Valls-a, potpisivanjem Pisma o namerama sa EPS-om. Na osnovu Pisma će se krenuti u pronalaženje najboljeg rešenja za smanjenje gubitaka u elektromreži, poboljšanje kvaliteta napajanja potrošača, osavremenjenje sistema za kontrolu i upravljanje elektrodistributivnim sistemom.

 

„Kao svetski lider u oblasti upravljanja energijom za komunalne usluge i infrastrukturu, kao i za industrijske, građevinske i stambene segmente tržišta, Schneider Electric je posvećen razvijanju „pametnih mreža“ i ima za cilj ojačavanje svog širokog spektra usluga uz pomoć softvera i sistema za rad mreže, kao i Sistema za Upravljanje Distribuiranim Resursima (DERMS). Ovaj projekat oslikava važnost naših rešenja za sve igrače na energetskom tržištu, a posebno za distributivne operatere.“ –  rekao je Frédéric Abbal, izvršni potpredsednik energetskog odeljenja Schneider Electric.

 

Rastuća integracija promenljivih izvora energije, kao dodatak upravljanju opterećenjem započetom od strane spoljnih operatera, može imati značajan tehnički uticaj na ERDF – ove mrežne operacije, što bi kao posledicu imalo dodatne troškove u prenosu i distribuciji energije. Nove informacije i aktivne tehnologije upravljanja resursima neophodne su kako bi se ispunili uslovi za balansiranje ponude/potražnje, kao i za upravljanje mrežnim kapacitetom. Ova tehnologija dozvoljava spoljnim operaterima da kontrolišu takve resurse, dok ERDF-u pruža jedinstven uvid u ovu fleksibilnost, omogućavajući im da prilagode distributivnu mrežu prema tome i učine je pouzdanijom.

 

Ovi fleksibilni resursi potiču od malih, decentralizovanih proizvodnih pogona (< 10 MW) direktno povezanih sa distributivnom mrežom (npr. solarna energija ili energija vetra), skladištenja električne energije, ali i od aktivnosti vezanih za upravljanje opterećenjem započetih od strane spoljnih operatera. Takvi resursi se skupljaju/spajaju kako bi obezbedili neophodnu energiju za zadovoljavanje potražnje.

Philippe Monloubou, predsednik odbora ERDF, izjavio je: „Nastavak unapređivanja i automatizovanja mreže, naročito niskonaponske, će podstaći razvoj obnovljive energije, istovremeno poboljšavajući kvalitet usluge. Zahvaljujući bliskim vezama sa našim partnerima, kao što je Schneider Electric, uspeli smo da prikažemo efikasnost „pametnih mreža“ za dobrobit kupaca, ali i francuskog industrijskog sektora kao celine. Ovaj najnoviji korak omogućava ERDF-u da se opremi alatom za podržavanje upravljanja opterećenjem, kao i da poboljša kvalitet svojih usluga.“

 

Schneider Electric i ERDF sarađuju na velikom broju projekata vezanih za „pametne mreže“ i dodatno će ojačati saradnju sa ovom aplikacijom za fleksibilnost, namenjenom za operatere distributivne mreže (ERDF, javne kompanije za proizvodnju električne energije itd.) kroz njenu implementaciju u Lionu, kao deo Greenlys  projekta.

Leave a Reply