Internet

Secret Crush ili Pop-up reklama?

Najsvežija upozorenja kompanije Sophos zadužene za IT sigurnost i kontrolu, usmerena su na korišćenje usluga popularnog Facebook-a. Na veliku žalost kao tajni obožavaoc ostaće i dalje tajni (sve dok ne odlučite da se sami otkrijete), ali vaša simpatija neće biti polaskana sa vašom pažnjom jer će prilikom otkrivanja svog tajnog obožavaoca download-ovati adware na svoj PC i mesecima nakon toga biti zatrpana neželjenim reklamama i marketing porukama.

Facebook users are sent invitations to add the Secret Crush application by other users

Secret Crush aplikacija, ima preko 50.000 korisnika na dnevnom nivou. Ova aplikacija poziva na otkrivanje koji od vaših prijatelja ima skrivene namere prema vama. Korisnici su često iskušani da otkriju nešto više, prema istraživanjima čak svaki peti korisnik pokuša da otkrije svog tajnog obožavaoca.

Some 50,000 Facebook users are said to use the Secret Crush application each day

Međutim, tajni obožavaoc nikad neće biti otkriven. Umesto željenih informacija, korisnik će biti usmeren na eksterni web sajt koji poziva Facebook korisnike da download-uju određene aplikacije koje će se kasnije otkriti kao pop-up reklame.

Da bi se zaštitili od neželjenih aplikacija, kompanije moraju dobro formirati svoju sigurnosnu politiku, a fizička lica moraju biti svesni opasnosti koje ovakvi sajtovi imaju. Na primer, prošle godine, Sophos je objavio istraživanje da je čak 41% Facebook korisnika bilo spremno da objavi svoje personalne podatke potpuno nepoznatim ljudima (sećate se male plastične žabe zvane Freddi Staur što je u stvari anagram od “ID Fraudster” ( 41 percent of Facebook users )

Leave a Reply