Internet

Servisi Glasa Amerike na jezicima balkanskih naroda se ukidaju

U predlogu budžeta, koji je Odbor guvernera za međunarodno emitovanje dostavio Kongresu, planirano je ukidanje Srpskog, Albanskog, Bosansko–hercegovačkog i Makedonskog servisa.

Odbor guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), vladina agencija koja nadgleda Glas Amerike, objavila je detalje predloga budžeta za 2015, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa i izdvajanje većih sredstava za azijsko i afričko područje.

glas_amerike

Predloženo je eliminisanje Srpskog, Albanskog, Bosansko–hercegovačkog i Makedonskog servisa. U Azerbejdžanskom, Gruzijskom, Persijskom i Uzbekistanskom servisu bi došlo do određenih smanjenja, kao i u programu koji se emituje za Kubu. Takođe bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalimu i Hjustonu.

Dejv Alison, vršilac dužnosti predsednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u Glasu Amerike, ocenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je započela 1942. godine.

Odbor guvernera zatražio je od Kongresa 721 milion dolara, što je smanjenje u odnosu na bužet za tekuću fiskalnu godinu koji iznosi 731 milion. Zvaničnici agencije saopštili su da je njihov cilj da privuku novu generaciju gledalaca i slušalaca, upotrebom medija koji se sve više koriste širom sveta.

BBG, između ostalog, planira da u Kini poveća upotrebu društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu. Takođe planira da otvori novi satelitski televizijski kanal, te proširi programe za učenje engleskog jezika.

U međuvremenu, Kongres je u petak odložio konačno glasanje o zakonskom predlogu za pomoć Ukrajini i novim sankcijama Rusiji, koji su prethdno usvojila oba doma, za početak sledeće nedelje. Senat je u taj akt uključio i odredbu o izdvajanju dodatnih 10 miliona dolara, tokom tekuće fiskalne godine, za emitovanje programa Radio Slobodne Evrope i Glasa Amerike za Ukrajinu, Rusiju i balkanske zemlje. Ta odredba je već bila sastavni deo verzije zakonskog predloga koju je usvojio Predstavnički dom.

One thought on “Servisi Glasa Amerike na jezicima balkanskih naroda se ukidaju

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Kada su BBS i DW svojevremeno ukinuli svoje programe na srpskom jeziku, predlozio sam da EU osnuje svoju radio-difuznu sluzbu.

    Sada, povodom najavljenog ukidanja programa “Glasa Amerike” na jezicima balkanskih naroda, pokusao sam pomocu “Gugla” da utvrdim da li je EU (Evropska komisija) nesto ucinila u pogledu osnivanja i funkcionisanja svoje radio-difuzne sluzbe. Nisam pronasao nista narocito i novo, osim teksta iz 2012. – “Europe’s diplomacy needs a radio station | European Voice” (http://www.europeanvoice.com/article/imported/europe-s-diplomacy-needs-a-radio-station/75066.aspx).

    Ostaje nam da, pored slusanja i gledanja programa brojnih domacih radio-difuznih stanica, slusamo program “Radio Glasa Rusije”.

Leave a Reply