Internet · Provajderi

Siguran način da uživate u eBay-u

Onlajn kupovina i eBay su veoma popularni tokom božićnih praznika.

Bilo da želite da kupite poklone ili da zaradite novac na proizvodima koje ste primili, božićni praznici su vreme za eBay. Sajt za onlajn aukcije posluje već 16 godina i ima više od 100 miliona registrovanih korisnika širom sveta. Činjenica da je eBay i dalje jedan od najboljih u onlajn aukcijama pokazuju i statistike. Prošle godine su na eBay-u prodati proizvodi u vrednosti od 62 miliona dolara, što je otprilike 2000 dolara u sekundi. Prodajna kriva se penje žestoko svake godine za vreme Božića i novogodišnjih praznika, dostižući vrhunac posle praznika. Zašto? Iako je većina poklona dobronamerna, loše su izabrani. A upravo su aukcije idealne da zamenite svoju desetu kravatu ili duplikat knjige za keš.

Provajderi onlajn aukcijskih platformi, posebno industrijski lider eBay, daju sve od sebe kako bi aukcije bile što sigurnije. Oni potvrđuju – bar delimično – identitet učesnika, nadgledaju aukcije zbog lažnih, i intervenišu u sporovima. Takođe, rukovode evaluacijskim sistemom prodavaca i kupaca, što pomaže građenju poverenje. Ipak, aukcijske prevare nisu retka pojava, prodavci često pokušavaju da izbace praznu kutiju ili sliku proizvoda, a ne proizvod. Neki takođe zahtevaju plaćanje unapred a nikada ne isporuče proizvod. Ovi prodavci prvo deluju saosećajno, dok kasnije postaje sve teže dospeti do njih dok na kraju poptpuno ne nestanu.

Ko sam ja?

Kako bi aukcijsko iskustvo ostalo pozitivno, postoji jednostavno osnovno pravilo kojeg se korisnici moraju pridržavati: zaštitite svoje lične podatke. Mnogi pokušaji da se prevare kupci putem onlajn aukcija zasnovani su na lažnim korisničkim nalozima ili metodama plaćanja. Pošto onlajn provajderi aukcija žele da provere identitet novih članova putem kreditne provere ili servisima verifikacije identifikacije, kao što su Deutsche Post Postident, informacije potrebne za proveru ovih podataka mnogo vrede kriminalcima. Ipak, nije toliko teško pronaći neophodne lične podatke na Internetu. Imena, adrese i datumi rođenja mogu biti pronađeni u brojnim onlajn biografijama ili u članskim direktoratima klubova i asocijacija. Čak su i umrlice popularan izvor lažnih identiteta. Kada se aukcija završi, prevaranti šalju i-mejl kupcima sa različitim detaljima naloga za transakcije. Ako kriminalci mogu da se domognu vaše lozinke, processje još jednostavniji. Lozinke omogućavaju korisnicima da kreiraju aukcije i kupuju proizvode. Kriminalci dobiju novac ili proizvode, ostavljajući vas da rešavate problem sa eBay-om ili sa drugim žrtvama prevare.

Postavljanje sveobuhvatnog Internet sigurnosnog rešenja dosta vredi, makar samo da bi bili izbegnuti pomenuti scenariji. Programi kao što je Kaspersky Internet Security nadgledaju Vaš kompjuter i sve njegove konekcije na Internet. Kriminalci često koriste viruse kao što je Trojanac koji instaliraju na vaš računar bez vašeg znanja i koriste ga za špijuniranje informacija za prijavljivanje na sajtove. Program poznat kao keylogger može pratiti svaku dirku koju pritisnete bilo da ukucavate vašu onlajn bankovnu lozinku ili popunjavate zahtev za novi posao. Sigurnosni softver može prepoznati i blokirati napad Trojanca i keylogger-a.

Zdravo je sumnjati

Lanac onlajn prevara takođe obuhvata i pranje novca. Ovakvi prevaranti otkrivaju detalje svojih bankovnih računa žrtvama koje su prevarene da su osvojile na aukciji – možda novi laptop, i koje im zatim prebacuju svoj novac. Gospodari prevara koji uglavnom rade iz zemalja istočne Evrope, gde pravda i policijske snage nisu ni blizu proaktivne kao u zemljama zapadne Evrope, na ovaj način zarađuju. Iako perači novca zadržavaju procenat od svog ulova, ne stignu da uživaju u njemu previše dugo. Ipak, detalji njihovih računa su poznati i policija će im ubrzo zakucati na vrata. Perači novca se regrutuju putem miliona i-mejlova poslatih svakog dana. Ponuđene pozicije mogu da budu mesta poput finansijskog menadžera ili finansijskog rukovodioca, a radno vreme je opisano kao par sati sedmično sa vrlo malo uloženog truda. Navodi se da je potencijalna plata nekoliko hiljada evra mesečno. Paket sigurnosnog softvera na oprezu je najbolji vid zaštite jer će prepoznati i izbrisati ovakve ponude.

Leave a Reply