Internet

Sigurnosni propust Google Drive servisa

Desktop klijentska aplikacija za upotrebu Google Drive servisa za skladištenje fajlova uz sinhronizaciju, podržanog na Windows i Mac OS X sistemima , otvara tzv. “backdoor” na Google korisničkim nalozima.

Takav propust omogućuje pristup Drive korisničkom e-mailu, kontaktima i kalendarskim unosima. Sinhronizacijski alat sadrži link na “Visit Google Drive on the web” koji otvara web interfejs Drive servisa unutar inicijalnog web prozora i automatski prijavljuje korisnika na njegov nalog bez potrebnog unosa lozinke.

Donekle je problematična činjenica, što ta sesija može biti iskorišćena za prebacivanje na druge Google servise kao što su Gmail i Google Calendar. Čak i ako se korisnik izričito odjavi preko “Sign out” linka sa Google stranica, Drive klijent će otvoriti novu sesiju bez potrebnog unosa lozinke. Desktop klijenti samo jednom zahtevaju pristupne korisničke podatke, i to kada ga po prvi put instaliraju i pokrenu.

“Backdoor” je naročito problematičan tamo gde korisnici sa ostalima dele svoje korisničke naloge ili gdje računar nije zaštićen lozinkom. Zanimljiva je činjenica da čak i Googleova dvostruka autentikacija, koja od korisnika zahteva unos jednokratnog verifikacijskog koda prilikom prijave na njihove naloge , ne štiti od pristupa sa klijentskog računara. Korisnicima koji žele nastaviti korišćenje pogodnosti koje nudi Google Drive client softver, savetuje se osiguravanje pristupa korisničkom račununalogu na njihovom sistemu.

Više o ovom propustu u izveštaju H-Online magazina.

Leave a Reply