Društvene mreže · Internet

Sirijski hakeri napali New York Times i Twitter

Web sajta naujticajnijeg američkog dnevnika New York Timesa nije bio dostupan ni u sredu nakon što je u utorak doživeo cyber napad koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, dok je Twitter takođe imao tehničkih problema u utorak. “Naša je stranica bila nedostupna za korisnike u SAD-u izvesno vreme u utorak. Kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen“, izjavila je Eileen Murphy, portparolka američkog dnevnika.

Po rečima stručnjaka specijalizovanih  za informatičku sigurnost Matta Johansena iz WhiteHat Security, “Sirijska elektronska vojska”, koja je već napala informatičke sisteme nekoliko medija, odgovorna je za ovaj napad. Johansen je napisao u tweetu da tehnički aspekti stranice tokom “kvara upućuju na Sirijsku elektronsku vojsku” koja podržava sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Twitter adresa Sirijske elektronske vojske u utorak je aludirala na napad na Twitter iako se činilo da ovaj radi. U poruci na jednom od svojih blogova Twitter objašnjava da je njegov “sistem domena imao problem” koji se odnosio posebno na twimg.com, uslugu slika na stranici microblogova. “Pretraživanje slika i fotografija privremeno i sporadično je onemogućeno” ali usluga je sada “ponovno uspostavljena” i “nijedna informacija korisnika Twittera nije hakovana”. izvor: Seebiz

Leave a Reply