Internet

Širokopojasni Internet za sva domaćinstva u EU

Svako domaćinstvo u EU ima od sada pristup širokopojasnom internetu zahvaljujući satelitima koji to omogućavaju onde gde nema fiksnih veza, objavila je u četvrtak Evropska komisija.

Satelitski priključci sada su dostupni u svih 28 zemalja, što znači da se svaki stanovnik Evropske unije može pretplatiti na njih, uključujući tri miliona stanovnika kojima fiksne i mobilne širokopojasne mreže dosad nisu bile dostupne”, saopštila je Komisija.

internet-avion

Ljudi koji žive u udaljenim planinskim krajevima koji do sada nisu bili pokriveni fiksnim ili mobilnim mrežama, moći će da se pretplate na satelit po ceni od deset evra, a moraće da nabave i satelitsku antenu koja u proseku košta 350 evra.

Poverenica za digitalne tehnologije Neelie Kroes izjavila je da je time ispunjen jedan od glavnih ciljeva digitalne agende za Evropu.

“Moj je moto da svaki stanovnik Evrope mora da ima pristup digitalnim mrežama, što je sada uistinu moguće, iako još dosta moramo da učinimo kako bismo te mreže poboljšali i ujednačili mogućnost pristupa. Zahvaljujući dodatnoj pokrivenosti koju omogućavaju satelitske širokopojasne usluge postignut je cilj da širokopojasne usluge u 2013. budu dostupne svima. To je sjajno dostignuće za sve građane Evrope”, rekla je Kroes.

Izvor: Poslovni Puls

Leave a Reply