Internet

Sistematska kontrola pristupa Internetu u Kini

Students working on class assignment in computer labProizvođači personalnih računara Acer, Asustek i Lenovo počeli su uz prodate kompjutere na kinskeskom tržištu da isporučuju softver za filtriranje sadržaja na internetu

Kineske vlasti su u maju obavestile proizvođače ličnih računara da će isporuka softvera Green Dam-Youth Escort, što u prevodu znači “zelena brana-pratnja za mlade”, biti neophodna uz prodaju kompjutera u Kini, ali su od nametanja te obaveze privremeno odustale pod međunarodnim pritiskom. Prema navodima Ministarstva industrije i informacija Kine, taj softver bi trebalo da zaštiti decu od neprilagođenih sadržaja na internetu, navodi Vol strit žurnal u internet izdanju.

Tajvanski Acer, treći svetski proizvođač računara, saopštio je da je počeo uz kompjutere da isporučuje kompakt diskove sa softverom za filtriranje sadržaja na internetu i da je to učinio na osnovu “zahteva Ministarstva industrije i informacija”. Drugi veliki tajvanski proizvođač Asustek saopštio je da se povinovao zahtevu kineskog ministarstva zato što veruje da će ta obaveza nakon nekog vremena verovatno stupiti na snagu. Četvrti svetski i najveći kineski proizvođač kompjutera Lenovo takođe dobrovoljno isporučuje “zelenu branu” u kompjutere prodate u Kini sa obrazloženjem da kupcima ostavlja mogućnost da ga koriste ukoliko žele. “Samo od korisnika zavisi da li će instalirati softver ili neće”, izjavio je portparol Lenova.

“Zelenu branu” je počeo da isporučuje i Sony u junu, ali je u međuvremenu prestao, dok su distributeri Hewlett Packard i Dell saopštili da uz računare ne isporučuju softver za filtriranje sadržaja na internetu. Kina je drugo po veličini svetsko tržište računara, odmah iza Sjedinjinih Američkih Država i zato je veoma značajna za proizvođače kompjutera koji se trude da šire poslovanje u toj zemlji.

Leave a Reply