Categories
Internet

Sloboda medija: Srbija se sa 63. popela na 54. mesto

Srbija je 54. zemlja na svetskoj rang listi po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, navodi se u izveštaju Reportera bez granica.

Srbija se “popela” na listi Reportera bez granica u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je bila na 63. mestu na listi od ukupno 180 zemalja. Među bivšim jugoslovenskim republikama, ispred Srbije je i ove godine Slovenija kojoj je pripalo 34. mesto, dok je Hrvatska na 65. poziciji, a Bosna i Hercegovina jedno mesto iza Hrvatske.

mediji

U Indeksu slobode medija u svetu za 2014. godinu, Rumunija je na 45. mestu, Kosovo, koje je analizirano odvojeno od Srbije, je rangirano na 80. mestu, Albaniji je pripalo 85. mesto, dok se Grčka našla na 99. poziciji, a Bugarska odmah iza nje. Crna Gora zauzima 114. mesto, a Makedonija je 124. na listi.

U izveštaju grupe sa sedištem u Parizu navodi se da je u Hrvatskoj, koja na polju slobode medija ima još dosta posla, državna televizija HRT kritikovana zbog nedovoljne nezavisnosti posle reformi sprovedenih pod mandatom premijera levog centra Zorana Milanovića i političke kontrole vladajuće partije nad emitovanjem informacija.