Društvene mreže · Internet

Slobodi medija doprinose internet izveštači amateri

Ovogodišnji svetski Dan slobode medija dolazi u vreme kad internet društveni mediji, mobilni telefoni i Internet igraju sve veću ulogu u omogućavanju slobode govora. Kako pokazuju nedavni događaji na Srednjem istoku i u severnoj Africi, internet novinari amateri postižu veliki uticaj.

Socijalni mediji i izveštači amateri igrali su veliku ulogu u pomaganju organizovanja protesta kao i u dokumentovanju nemira koji potresaju arapski svet, tvrdi Adel Iskandar, stručnjak za nove medije sa univerziteta  Georgetown: „Oni imaju odgovornost izveštača, i, u slučaju Sirije, veliku odgovornost obzirom da tamo nema novinara na terenu. Stoga sad Al-Jazeera, Al Arabiya i druge mreže u potpunosti zavise od materijala snimljenog od strane novinara amatera. Taj njihov zadatak je kolosalan jer su tamo oni doslovce oči i uši sveta.“

Nemirima su već oborene vlade u Egiptu i Tunisu, ali konačni ishod protesta u drugim zemljama je još uvek neizvestan. Courtney Radsch radi za američku organizaciju Freedom House, koja se bavi proučavanjem demokratskih promena, ljudskih prava i sloboda. Ona kaže da je velika raširenost mobilnih telefona u arapskom svetu moćno multimedijsko oruđe u rukama aktivista i običnih građana, posebno sa obzirom da pojedinci u nekim zemljama imaju i više od jednog telefona.

Premda je njihova uloga velika, mala je veroatnoća da će izveštavanje novinara amatera na kraju zameniti tradicionalno novinarstvo. Oslanjanje na anonimne slučajne očevice u cilju praćenja svakodnevne politike ili ekonomskih pitanja nije održivo. Takvi izveštači se obično usredsređuju na marginalne teme koje glavni mediji ne pokrivaju, te za ispravljanje njihovih navoda. Uprkos moći društvenih medija, oni imaju i ograničenja. Tokom pobune u Egiptu, tamošnja vlada je zatvorila internet. U Tunisu, vlasti su navodno upale u profile na web stranici Facebook osoba za koje su verovale da stoje iza nemira.

I dok novi mediji osnažuju građane umrežujući ih sa drugim aktivistima i međunarodnim novinarima, postoji i njihova druga strana. Istovremeno, baš zato što su dostupni javnosti, oni su također i lako praćeni i manipulisani od strane vlada. Analitičari kažu da, premda je gašenje interneta od strane egipatskih vlasti postiglo privremeni učinak, ono je koštalo vladu, prema procenama, 90 milijardi dolara u izgubljenim prihodima od trgovine, a na kraju su, dodaju analitičari, ulični protesti ipak to uspeli da prevladaju. (voa)

Leave a Reply