Internet

Slučaj Wikileaks: Demokratija ili državni interesi?

Za rukovodiocem organizacije Wikileaks raspisana je međunarodna poternica. Stokholmski okružni sud podržao je urgenciju švedskog tužilaštva o hapšenju Džuliana Asandža. Osnivač sajta, poznatog po skandaloznim publikacijama tajnih materijala o ratu u Avganistanu i Iaku, optužen je za silovanje.

Zasedanje suda odvijalo se u odstustvu Džuliana Asandža. Advokat osumnjičenog nije razotkrio gde se nalazi njegov klijent i nazvao je zahtev tužilaštva preteranim.

Kriminalna priča započela je u avgustu. Asandž je stigao u Švedsku, gde se nalazi nekoliko servera Vikiliks. Australijac je predao vlastima zahtev za dobijanje zvaničnog statusa izdavača u zemlji, to bi omogućilo da brani resurs koji je stvorio u skladu sa normama švedskog zakonodavstva o slobodi štampe. Ipak ubrzo je tužilac Stokholma raspisala za Asandžom poternicu pod sumnjom za silovanje dve Šveđanke. Istina, za nešto manje od 24 sata rešenje je bilo ukinuto zbog odustva potrebnih dokaza. Još nedelju dana kasnije osnivača Vikiliksa ponovo su optužili za iznuđivanje i pozvali na ispitivanje u policiju. A krajem oktobra su Asandžu odbili dozvolu boravka i dozvolu za rad.

Politička istorija započela je mesec dana ranije, u julu. Tada se na internet-portalu Vikiliks pojavilo preko 70 000 tajnih dokumenata o delovanju američke armije u Avganistanu. Publikacija je prirodno izazvala talas negodovanja: u svetskoj javnosti zbog činjenica izloženih u avganistanskom dosijeu, među američkim vojnicima zbog procurivanja njihovih tajni. A Asandž, sačekavši malo, dolio je ulje na vatru, izloživši na sajt još jedan izbor, veći od prethodnog. Među razobličavajućim podacima su informacije o pogibiji civilnog stanovništva i tvrdnje da pakistanske specijalne službe podržavaju pokret Taliban u Avganistanu. Inforamciju su preštampali mnogi svetski mediji. Nije ostala po strani ni naša radiostanica. Sa nekim razotrkivenim materijalima možete da se upoznate u specijalnom projektu na sajtu Glasa Rusije.

Postoji na portalu još jedan dosije, pod nazivom Osiguranje. On je za sada šifrovan. To je izazvalo talas glasina da Vikiliks namerava da objavi novi paket tajnih materijala u slučaju da vlasti SAD pokušaju da preduzmu pravne akcije protiv organizacije.
Ipak, po svemu sudeći, Vašington je krenuo drugim putem. Teško da se može smatrati podudarnošću što su gonjenja Asandža započela upravo posle skandalozne publikacije Vikiliksa, istakao je u intervjuu za Glas Rusije zamenik predsednika Asocijacije vojnih politikologa Aleksandar Perendžiev.

Uveren sam da je proradio administrativni pritisak na rukovodioca tog sajta. Ovde čak velika američka demokratija pokazuje: što se tiče interesa države, oni su iznad proglašenih vrednosti. To je nesumnjivo vezano – nisu ga optužili pre publikacije. A kao drugo, postojale su već izjave da on svojim istupanjima preti nacionalnoj bezbednosti SAD.
Sam Džulian Asandž još jednom je izjavio da je nevin. Osnivač Vikiliksa je ubeđen da su optužbe za iznuđivanje i krivično gonjenje osveta za razotkrivanje američkih dokumenata. I da u to može biti umešana CIA. (Glas Rusije)

Leave a Reply