Snouden
Internet

Snouden traži politički azil u Rusiji

Bivši saradnik američke službe bezbednosti, Edvard Snouden u nedelju je podneo zahtev za politički azil u Rusiji, objavio je list New York Times pozivajući se na izvor anonimnog predstavnika ruske migracione službe.

Nikakvih zvaničnih potvrda ove informacije nema sa strane ruskih vlasti. Međutim, danas nešto ranije, predsednik Rusije, Vladimir Putin je izjavio da Snouden može da ostane u Rusiji pod uslovom da ”prekine sa svojim akcijama koje su okrenute ka tome da se napravi šteta našim američkim partnerima”.

Snouden

Putin je pretpostavio da Snouden neće pristati na takav uslov jer sebe smatra borcem za ljudska prava. Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Vladimir Putin poručili su FBI-u i FSB-u da pronađu izlaz iz situacije koji će biti obostrano prihvatljiv, koja je je vezana za slučaj bivšeg sradnika CIA, Edvarda Snoudena koji se nalazi na moskovskom aerodromu ”Šefemetijevo”. Ovo je saopštio šef Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaj Patrušev.

Prema rečima Petruševa, ni Obama ni Putin nemaju gotovo rešenje za izlaz iz ove situacije, zato su oni poručili šefovima specijalnih službi konstantnu zajedničku saradnju za iznalaženje rešenja.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je takođe naglasio da neće biti lako pronaći kompromis u ovoj situaciji.

Leave a Reply