Društvene mreže · Internet

Socijalne mreže na udaru hakera

Logo CiscoKompanije  koje koriste kratkoročne ugovore i usluge IT konsultanata trebaju biti posebno  oprezne u pogledu nivoa i trajanju pristupa osetljivim podacima kompanije

Kompanija Cisco u novom izvješćtaju o sigurnosti upozorava da internet napadi postaju sve više sofisticirani i specijalizovani. Kriminalci se udružuju poput uspešnih poslovnih subjekata koristeći pri tome neke od najboljih strategija legitimnih kompanija i stvaraju partnerstva sa drugima kako bi njihovi internet napadi bili što efikasniji.

Polugodišnje izveštaj kompanije Cisco o sigurnosti za 2009. godinu donosi pregled najvećih sigurnosnih pretnji te preporuke o tome kako zaštititi mreže protiv sve većeg broja napada koje je sve teže otkriti.

Zanimljivosti

• Crv Conficker koji je počeo širenje zaraze računarskim sistemima koristeći ranjivost Windows operativnog sitemai dalje se širi. Počevši od juna 2009. godine nekoliko miliona računara bilo je zaraženo Confickerom.

Online kriminalci prate sva događanja i koriste ih za svoje interese. Nakon izbijanja H1N1 gripa (svinjskog gripa) u aprilu, internet kriminalci vrlo brzo su preplavili web spamom koji oglašava preventivne lekove i povezuje ih sa lažnim apotekama.

web 2.0 aplikacije zbog jednostavnosti upotrebe i fleksibilnosti postaju laka meta za hakerske napade

• Kriminalci iskorištavaju tradicionalno ranjive mete jer veruju da sigurnosni stručnjaci i korisnici ne obraćaju veliku pažnju na takvu vrstu pretnje

• Kriminalci sve više napadaju korisnike online bankarskih usluga pomoću vrlo dobro dizajniranih i lokalizovanih SMS poruka koje praktički ne ostavljaju nikakav trag o njihovim prevarama.

• U poređenju sa 2008. godinom broj napada nije se drastično povećao. Prema Ciscovom istraživanju ovo je odličan pokazatelj da  zajednica koja provodi sigurnosne mere uspeva da sprečiti ovakve zlonamerne napade.

Leave a Reply