Internet

SOPA – nova inicijativa SAD za sprečavanje Internet piraterije

Previranja oko novog američkog nacrta zakona o zabrani piraterije u mreži (SOPA) u SAD ne stišavaju se već nekoliko nedelja. Sad su se diskusiji pridružili i stučnjaci s druge strane Atlantika, koji su zabrinuti zbog toga kako će se SOPA odraziti na delatnost evropskih internet-preduzimača.

Novi nacrt zakona će omogućiti vlastima da blokiraju rad svih sajtova, nezavisno od mesta njihove registracije ukoliko budu uhvaćeni u pirateriji. Ovo će moći da se radi u vansudskom poretku. Nacrt zakona je strog, ali ga diktiraju savremene realije, smatra britanski pravnik koji se bavi pitanjima mreže Jair Koen.

Sad se internet-provajderi u SAD osećaju vrlo slobodno i ne odgovaraju za ono što se dešava na sajtovima. Međutim, ako učestvujete u krađi intelektualne svojine, ako pomažete nelegalne aktivnosti, za to treba da budete pozvani na odgovornost.
Glavna primedba na nacrt zakona je ograničavanje slobode razmene informacija. Osim toga, on može negativno da se odrazi na inovacije u mreži.

Druga primedba je: usvojivši ovakav nacrt zakona SAD će steći neograničenu vlast u prostoru mreže, što će dovesti do cenzure u internetu. Uostalom, tvorac jedne od najuspešnijih socijalnih mreža u Rusiji i ZND „Odnoklasniki“ (Drugovi iz razreda) Albert Popkov je uveren da predloženi akt uopšte nije toliko strašan koliko neki pokušavaju da ga prikažu takvim.

Ne treba gajiti iluzije. Vlada SAD ionako ima mnogo vlasti. Verovatno je to slučaj kad nije važna primena ove vlasti, već samo njeno posedovanje. Sve što svakodnevno koristimo – telefoni, kompjuteri, operacioni sistemi, sve je to proizvod američkog uma. Neki zakon ne menja situaciju principijelno.

Uostalom, u Evropskom parlamentu su se zabrinuli čak i zbog same mogućnosti usvajanja ovog nacrta zakona. Dakle, ako on zaista bude usvojen, Evropa će moći da ga dočeka u sveoružju, kaže poslanik Evropskog parlamenta iz liberalne stranke Holandije „Demokrate 66“ Sofija int Veld.

Upoznavši se s tekstom mislim da još uvek ima pitanja koja treba precizirati. Na primer, takozvano ograničenje po ciljevima. Drugim rečima, u koje svrhe se mogu koristiti podaci? Evropski parlament je jasno stavio do znanja da ćemo usvojiti samo takav poredak stvari u kojem će informacija prvo biti obrađena u Evropi i tek posle toga poslata u Ameriku. Međutim, američka strana zahteva da joj se da pristup evropskim kompjuterskim sistemima.

Zasad nije jasno koji tačno organ će pratiti sprovođenje zakona. Sad je očigledno jedno: on zaista ide na ruku filmskim studijima koji su trpeli ogromne gubitke zbog piraterije, smatra direktor pravnog departmana OAO „Sistem Mas-media“ Pavel Katkov.
Neki filmski radnici smatraju da će SOPA usporiti proces. Treba tražiti druge načine za legalnu prodaju media-sadržaja. Uostalom, oni se uzdržavaju od konkretnih predloga. U međuvremenu, kongresmeni nameravaju da reše sudbinu nacrta zakona do kraja godine.

Leave a Reply