Internet

SOPA – pretnja slobodi Interneta

Internet u SAD ostaje slobodan do januara 2012. godine. Upravo do tada američki kongresmeni odložili su razmatranje nacrta zakona Stop Onlajn Pirasi Akt (SOPA). Po mišljenju njegovih autora, on treba da se bori protiv „piraterije“ na Internetu. A nogi korisnici i velike kompanije smatraju da će SOPA ograničavati slobodu u američkom segmentu svetske mreže.

SOPA treba da zameni trenutno važeći u Americi Zakon o autorskom pravu i digitalnoj epohi. Sada, kao bi se privukla pažnja za odgovornost pirata ili piratski sajt, treba se obratiti sudu. Posle usvajanja SOPA, otpada potreba da se uključe zvanične strukture. Moći će da se direktno obraća partnerima sajta koji kod sebe objavljuju piratski kontent – reklamodavcima ili provajderima – i zatražiti da blokiraju ili određeni segment sajta ili čitav sajt.

U znak podrške ovom nacrtu zakona već su se izjasnili Majkrosoft, Epl, Adob, Del, Intel. Protiv su istupili Gugl, Fejsbuk, Tviter, Mozila, eBaj, LindekIn i AOL. Takva podela nije slučajna. SOPA podržava kompanije proizvođače koje stradaju od piraterije. Komentar člana međunarodnog udruženja profesionalnog konkuretnskog izviđanja Jevgenija Juščuka.

To može da dovede do ozbiljnih zloupotreba, zato što sud razmatra dokaze sa obe strane, pre nego što donese neku odluku. I njegova presuda se zasniva na toj oceni. A u datom slučaju može da se radi jednsotrano. Varijanti za provokacije prosto ima more.

Slučajevi kontrole Interneta od strane vlasti već se susreću u nekim zemljama sveta. Ali ako sličnu inicijativu odobre SAD, takva praksa će postati sveopšta, plaši se ekspert u oblasti informacione bezbednosti Aleksandar Vlasov.

Za sada nismo videli takvu revnost u SAD da su oni nekada hteli da blokiraju Internet ili neke sajtove, ali sa druge strane vidimo da je to svetska tendencija. Na primer, Kinezi se već vrlo oštro bave regulisanjem Interneta i blokiranjem sajtova, ali iz političkih motiva. Ali Amerikanci, koji su uvek stajali na straži slobode Interneta, sada rizikuju da prosto puste džina iz boce. A ako se govori o uzrocima iz kojih američke vlasti teže da uspostave kontrolu nad Internetom, ne možemo da se ne setimo skandaloznog sajta Vikiliksa.

Jer SAD su pretrpele prilično veliki udarac po spostvenoj reputaciji zbog procurivanja informacija i sada na neki način žele da se osiguraju od sasvim nekotrolisanog objavljivanja informacija, dodao je Aleksandar Vlasov.
Istovremeno eksperti smatraju sa SOPA, ako bude usvojen, to će biti učinjeno sa značajnim izmenama i ublažavanjem. Istina, uz njega će biti utvrđeno još nekoliko zakona o Internetu. Svaki od njih neće biti toliko oštar i odiozan kao aktualna varijatna SOPA. Ali zajedno oni će na kraju postati efikasno sredstvo kontrole.

2 thoughts on “SOPA – pretnja slobodi Interneta

Leave a Reply