Sophos
Internet

Sophos predstavlja anatomiju phishing napada

Stara Phishing škola je kad vas sajber prevaranti nastoje namamiti da se logujete na lažno kreiranu web stranicu njihovog sajta koja liči na web stranicu banke kod koje imate otvoren račun. Unosom vaših ličnih podataka (PII – personal identifiable information), kao što bi inače uradili da je u pitanju stvarna web stranica banke, logujete se direktno kod prevaranata i ostavljate im svoje podatke.

Upravo ovo im je i bio cilj, jer po dobijanju vaših podataka imaju sve prednosti i potrebne uslove da opustoše vaš bankovni račun. Iako je Phishing veoma isplativ za prevarante, posao im je postao prilično otežan u poslednje vreme. Mnogi korisnici e-bankarstva su se na osnovu dobre obaveštenosti ili na žalost iz ličnog iskustva ili iskustva najbližih, bolje zaštitili i počeli su da obraćaju pažnju na “vitalne znake” prevare pre nego što unesu svoje korisničko ime i lozinke na ove sajtove.

Sophos eksperti upozoravaju da phisher-i i dalje daju sve od sebe, kombinujući preciznost u izradi stranica i obraćajući više pažnje na detalje u ovim bankovnim prevarama. Sada ćete teže naići na email obaveštenja koji je pogrešno napisan od strane “banke” ili na web sajt isti kao pre nekoliko godina kada su ove prevare i zaživele.

Na pr. ovih dana je u Australiji (bar u Sidneju) bio veoma vlažan i sumoran državni praznik. Većina onih koji su kod kuće bili inspirisani ovim lošim vremenom i u kućnoj atmosferi želeli da se malo razonode na svom laptop-u ili iPad-u, dobili su email poput ovog:

Sophos

Mnoge banke sada imaju zatvoreni cloud-style email uslugu koja je ugrađena u njihov sajt za bankarstvo. Ideja je da steknete naviku sigurnog logovanja za čitanje važnih poruka putem ovog servisa, umesto mogućih prevara koje se mogu ostvariti putem nesigurnih email poruka. Banke i dalje šalju email-ove, ali u tim email-ovim više nema ili se ne zahteva unos poverljivih detalja. Otprilike sada su email-ovi samo informativnog karaktera, na pr. “Your statement is ready” i koji vas dalje upućuju da vidite ostatak poruke na bezbednom web sajtu. Moglo bi se reći da su informativnog karaktera poput gore navedenog prikaza pristiglog mail-a.

Ono što razlikuje legalni email od ovog jeste činjenica da vas banka neće pozvati da kliknete na link koji će vas odvesti do “sigurnog” web sajta. Legalni email će vas usmeriti da sami pronađete bankovni portal i nikad vam neće nuditi ugrađen URL u email. Ova informacija bi trebala da vam ukaže na to da je pristigli email svakako phishy! U ovom konkretnom slučaju phish link vodi do vladinog web sajta u Republici Kini (.cn):

Ovaj vladin sajt je izgleda ima neki sigurnosni propust, koji su zloupotrebili prevaranti. Dodali su malu i jednostavnu web stranicu nazvanu nabau.html. Ova stranica tiho i neprimetno redirektuje vaš browser na drugu lokaciju koristeći ovaj HTML:

Redirekcija vas vodi na drugi hakovani sajt, koji je u URL naveden kao IP adresa umesto imena domena. Pred vama će se pojaviti lažna stranica za logovanje, hostovana na web serveru (koji deluje kao Odeljenje za kompjutersku nauku) na Kolumbijskom univerzitetu:

Ironično je to što se na ovoj lažnoj stranici nalazi i “dobronamerni” savet da uvek redovno ažurirate svoj anti-virus program, firewall softver i da uvek imate najnovije sigurnosne zakrpe. Tu je i obaveštenje da prijavite phishing prevaru NAB-u ako se susretnete sa njom!

Prilikom klika na “Login” kako bi podneli obrazac na verifikaciju, POST zahtev (HTTP ime za upload) vas odvodi na drugu hakovanu stranicu. Na ovoj stranici se nalaze bogovi studenata koji su pisali o odmoru u Americi:

Pokušajem da dođete do glavne stranice, bićete samo linkovani do stranice Kolumbijskog univerziteta na kojoj bi morali da se logujete i da ostavite svoje poverljive podatke:

POST zahtev na ovoj stranici upload-uje vaše podatke na već poznatu stranicu blogovi studenata koji su bili na odmoru u Americi. Od ovog sajta ćete dalje biti vraćeni dalje u Australiju i tako će biti zatvoren krug phisher-a. Krug se završava na zvaničnom sajtu Nacionalne Banke Australije, i to na redovnoj glavnoj stranici:

U ovom slučaju, phisher se oslanjao na tri neupadljiva i legitimna servera koji su u posedu legitimnih organizacija u tri različite zemlje: Kina, Kolumbija i Amerika. Na ne bi upali u ovaj začarani krug phish prevare trebalo bi da znate sledeće stvari:

  • Banke (u ovom slučaju Nacionalna Banka Australije) nikad ne stavljaju linkove u svoje email-ove – stoga ne klikćite na njih
  • Obratite pažnju na URL. Nijedan od tzv. bankovnih sajtova se ne odnosi na nab.com.au u URL
  • Nijedan od gore navedenih nije koristio poverljivi HTTP, tzv HTTPS što mora stojati kada se unose poverljive informacije. (HTTPS je protokol koji stavlja mali “katanac” u address bar na vašem ekranu.

Leave a Reply