Internet

Spam: čuvajte se mailova Deda Mraza, online prevara i magije

U oktobru spameri iskorišćavaju teme dolazećih praznika, imena poznatih telekomunikacijskih servisa provajdera i sukobe u Siriji. Takođe, pojavljuju se ponude za magične usluge – ljubavne čini i čarolije. U međuvremenu, porast od 6.6 procenata u nepoželjnoj i zloćudnoj elektronskoj pošti je imao udela u povećanju globalnog elektronskog spam saobraćaja do 72.5% za Oktobar.

Trojanac Fraud je ostao najpopularniji maliciozni program koji se prenosi elektronskom poštom. Trojanac imitira HTML stranicu i distribuira se preko elektronske pošte, imitirajući notifikacije velikih komercijalnih banaka, e-prodavnica i različitih onlajn servisa. Kada jednom korisnici posete sajt od njih se traži da unesu svoje podatke – koji istog trenutka budu prosleđeni prevarantima i tako ugrožavaju poverljive informacije korisnika.

deda-mraz-sxc

Trojanac Fareit, maliciozni program dizajniran da ukrade korisnička imena i podatke iz ugroženog kompjutera je na drugom mestu oktobarskog istraživanja. Bagle je ostao na trećem mestu. Kao i većina internet crva koji se nalaze u elektronskoj pošti, on se sam uvećava u korsničkoj listi kontakta. Takođe, može da preuzme druge maliciozne programe sa interneta i da ih sačuva na kompjuteru bez znanja korisnika.

U cilju širenja malicioznih programa, prevaranti sve više koriste imena poznatih telekomunikacijskih kompanija. U septembru, koristili su ime britanske BT Group kompanije da bi raspodelili Dofoil preuzimač Trojan virusa. U prilogu se nalazi ZIP fajl koji sadrži Trojanac Zbot, maliciozni prorgam dizajniran da preuzme korisnikove bankovne informacije. Prevaranti koriste rootkit tehnologije koje im dozvoljavaju da uspešno sakriju programske fajlove i procese, tako da ih sistem ne prepoznaje (ali ne i antivirus programi).

Tatyana Shcherbakova, Senior Spam Analyst u Kaspersky Lab, je izjavila: “U većini slučajeva, masovni spam mejlovi sa malicioznim prilozima targetiraju poverljive podatke korisnika. Prevaranti traže nove načine da prevare korisnike i aktivno šire svoju listu visoko profilisanih kompanija koje koriste za svoje prevare. Korisnici bi trebalo da budu veoma oprezni sa elekrtonskom poštom koja u prilogu ima .exe fajlove ili ZIP arhive. Sadržaje ovakvih mejlova bi takođe trebalo pažljivo razmotriti. Kad god vas neko pita da li želite da otvorite sadržaje priloga, trebalo bi da budete veoma pažljivi, i da makar skenirate prilog antivirus programom.”

U oktobru, Kasperky Lab je takođe registrovao spam poštu koja nudi neke veoma neobične usluge – ljubavne čini i čarolije. Dok su čarobljaci crne i bele magije imaginarni, tvorci USB memorija u obliku Deda Mraza i sličnih prazničkih motiva su ostali bez ideja: spameri koriste isti dizajn kao prošle godine, jedino menjaju adresu u polju u kome piše od koga je mejl poslat i dodaju adrese za nove sajtove koji preusmeravaju na viruse.

Strašna situacija u Siriji je veoma aktivno eksploatisana od strane spamera u cilju širenja prevare “Nigerijsko pismo”. U oktobru je su registrovani novi primeri prevarantskih mejlova. Na primer, postoji široko rasprostranjeni mejl od članica “mirovne misije” u Siriji koje se nadaju da će formirati ozbiljnu vezu sa osobom koja je mejl primila. Na prvi pogled je to nevini pokušaj da se uspostavi kontakt i ostvari prijateljstvo, ali onog trenutka kada zadobiju poverenje prevaranti istog trenutka zapadnu u probleme i samo ih novčana uplata od strane korisnika može spasiti.

Azija (56.4%) je ostala na vrhu regionalnog spam izvora u oktobru bez obzira na smanjenje u spamerskim aktivnostima (-2.4 procenata). Severna Amerika je na drugom mestu sa 19% distribuiranog spama. U međuvremenu, porast u istočnoj Evropi je 3.8%, u proseku 16% i zato se nalazi na trećem mestu.

Leave a Reply