Internet

SPAM u 2012: Kontinuirani pad broja neželjene pošte dostiže najniži nivo za proteklih 5 godina

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, udeo neželjene pošte (spama) u i-mejl saobraćaju opadao je tokom čitave 2012. godine da bi dostigao najniži nivo u proteklih pet godina. Prosek za 2012. godinu je 72,1 odsto – 8,2 procentnih poena manje nego u 2011.

Glavni razlog smanjenja obima spama je povećani nivo anti-spam zaštite. Spam filteri su sada prisutni na gotovo svakom i-mejl sistemu, pa čak i na onim besplatnim. Takođe, mnogi i-mejl provajderi uveli su obavezna pravila potpisivanja DKIM (digitalni potpisi koji proveravaju domen iz kojeg je i-mejl poslat). Drugi faktor zbog kojeg je nivo spama pao jeste jeftini reklamni prostor na legalnim platformama. Sa pojavom Web 2.0, reklamne mogućnosti na internetu su poboljšane: baneri, reklame zasnovane na kontekstu i oglasi na društvenim mrežama i blogovima.

spam

Uprkos padu ukupnog procenta spama u i-mejl saobraćaju, udeo i-mejlova sa zlonamernim prilozima opao je za neznatnih 3,4 odsto. Ovo je ipak veoma veliki procenat, s obzirom na to da ovaj broj odražava samo poštu sa zlonamernim prilozima i ne obuhvata druge neželjene poruke koje sadrže linkove ka štetnim sajtovima.

Opseg različitih tema koje se koriste u zlonamernim i-mejlovima bio je impresivan u 2012. Ranije su spameri koristili kao predmet lažna obaveštenja u vezi sa ugostiteljskim uslugama, socijalnim mrežama, kurirskim uslugama i poruke iz finansijskih i državnih ustanova. U 2012. proširili su svoj repertoar i obuhvatili lažne poruke iz različitih avio-kompanija, poruke o uslugama rezervacije hotela i kupona.

Geografska rasprostranjenost izvora neželjene pošte

Tokom 2012. desile su se velike promene u sastavu zemalja iz kojih potiču neželjeni i-mejlovi. Kina, koja nije bila čak ni u prvih 20 država iz kojih potiču spamovi u 2011, preuzela je prvo mesto u 2012, sa udelom od 19,5 odsto od ukupnog broja neželjene pošte. Spamovi poreklom iz Sjedinjenih Američih Država porasli su sa 13,5 procentnih poena na 15,6 odsto – što je bilo dovoljno da Sjedinjene Američke Države dospeju na drugo mesto.

Azija ostaje vodeći region u distribuciji spama. Zbog povećanog udela neželjene pošte iz Sjedinjenih Američkih Država, Severna Amerika zauzela je drugo mesto među top 10 zamalja sa 15,8 odsto – za razliku od svega 2 odsto u 2011. Istovremeno, količina spama poreklom iz Latinske Amerike opala je za 8 procentnih poena i iznosi 11,8 odsto. U Evropi je takođe primetan pad broja neželjene pošte. U 2012, ukupan iznos neželjene pošte poreklom iz zapadne i istočne Evrope zajedno bio je 15,1 odsto, što je za upola manje od iznosa u 2011.

spam2
Izvori neželjene pošte po zemljama

Zlonamerni prilozi u i-mejlovima

Najveći broj i-mejl antivirusnih detekcija u 2012. zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama. Nemačka je bila u vođstvu nekoliko meseci tokom godine, ali je na kraju godine završila na drugom mestu . Treće mesto pripalo je Velikoj Britaniji. Rusija, koja je bila meta broj jedan u 2011, dospela je na deveto mesto u 2012.

Leave a Reply