Internet

Spam u Martu: Skok broja fišing napada na e-prodavnice

Uprkos povećanju učešća fišing napada na online prodavnice, najčešće napadan tip organizacija su sajtovi za društveno umrežavanje (23,5 odsto).

U martu korisnici LinkedIn mreže rizikovali su integritet svojih ličnih podataka, kao rezultat fišing prevara.

Bilo je i mnogo zlonamernih priloga poslatih u ime raznih poznatih finansijskih organizacija. Ovi prilozi često su sadržali malver koji je krao kukije ili lozinke za e-mail programe i slao podatke na server kojio vode sajber kriminalci.

trojanac

Fišing

Društvene mreže su još jednom bile poprište fišing napada. Mart je bio mesec kada je izvršena kompromitacija bezbednosti LinkedIn mreže, poslovno orijentisane društvene mreže sa 200 miliona korisnika širom sveta.

Masovni e-mail sa temom Dana Svetog Patrika korisnicima je nudio besplatan premium nalog za ovu mrežu. Da bi tu ponudu iskoristili, LinkedIn korisnici su morali da kliknu na link koji je vodio ka fišing stranicia ne zvaničnom sajtu LinkedIn. Prijavljivanje i lozinka uneti od strane korisnika su prosleđeni prevarantima.

Neslavnu drugu poziciju po broju napada, nakon društvenih mreža, drže e-mail i instant messenger kategorija ( 6,6 odsto). Učešće pretraživača (14,4 odsto) i finansijskih i organizacija za elektronsko plaćanje opalo je za 2 i 3,5 procentnih poena respektivno, što dovodi upade u sisteme finansijskih usluga na treće mesto. Udeo fišing napada na internet prodavnice porastao je za 8,9 procentnih poena, pomerajući tu kategoriju za dva mesta na peto (12,8 odsto )

Najrašireniji maliciozni fajlovi koji su distribuirani u e-mail porukama tokom marta

Trojanac Spy.HTML.Fraud.gen – lažna HTML stranica koja je poslata korisnicima e-mail poruka predtavljala se kao važna poruka velike komercijalne banke, online prodavnice, softverske kompanije i slično.

  • Aspkor mrežni crv – automatski inficira sajtove, preuzima i pokreće drugi softver, i prikuplja vredne podatke o računaru
  • E-mail crv Vin32.Bagle.gt – šalje svoje kopije na sve e-mail adrese se nalaze na zaraženom računaru. Crv takođe preuzima fajlove sa Interneta, bez znanja korisnika.
  • Zbot trojanac koji je specijalizovan za krađu poverljivih informacija.
  • Bublik porodica Trojanaca preuzima zlonamerne fajlove sa interneta i potom ih pokreće na korisničkim mašinama.
  • Andromeda porodica štetnih backdoor programa koji omogućavaju sajber-kriminalcima da tajno kontrolišu zaražene računare i dodaju ih u botnet mrežu.

 

 

Maria Vergelis, Spam Analitičar kompanije Kaspersky Lab je prokomentarisala:  “Pretpostavimo da dobijete obaveštenje o neprijavljenom prihodu ili poruku da je prethodno podneta poreska prijava bila lažna. Iskušenje da saznate više će sigurno biti veliko, zbog čega su mnogi primaoci otvorili priloge e-pošte. Umesto finansijskog izveštaja,prilog obično sadrži trojanca koji krade lične informacije. Sajber kriminalci su veoma snalažljivi i stalno iznalaze nove načine da prevari korisnike. Sve poruke od nepoznatih pošiljalaca, bez obzira na to koliko je važno da može da izgleda, treba tretirati sa mnogo rezerve.“

Izvori spama po zenljama

Kina predvodi listu zemalja izvora spama sa 24.6 odsto ukupno poslatog spama, što je uvećanje od 1.7 odsto procentnih poena u odnosu na prethodni mesec. SAD je na drugom mestu sa 17 odsto, što je umanjenje za 2 procentna poenta. Južna Koreja je treća, sa učešćem od 13.6 odsto, što je 0.8 procentnih poena više nego u februaru. Ove tri zemlje učestvuju sa više od pola ukupnog spama poslatog širom sveta

Top 3 zemlje u detekciji virusa

SAD (12 odsto), UK (9.8 odsto) i Nemačka (9.1 odsto).

Porporcija spama u e-mail pošti

Procenat spama u sveukupnoj razmeni e-mail pošti umanjen je za 6.4 procentna poena i iznosi 63.5 odsto.

Leave a Reply