Internet

Spor Kina-Google: Na čiju štetu ide ishod?

Cenzurisanje koje konstandno nad Internetom sprovodi kineski režim jedno je od najoštrijih na svetu. Tako su recimo inače u sveu popularne stranice kao Twitter, YouTube i Facebook  blokirane i nedostupne, kao i sva pretraživanja politički osetljivih sadržaja

Još uvek nema popuštanja u  sporu Kina-Google nakon što je najveći internet-pretraživač odlučio da da zaustavi cenzurisanje pretraživačkih rezultata na svojoj kineskoj web-stranici. Početkom ove nedelje Google je počeo da preusmerava Kineze-korisnike na novu, nefiltriranu web stranicu u Hong Kongu, a kineska vlada je odmah odgovorila kontra-merom, odnosno blokiranjem pretraživanja sadržaja koje kineski režim smatra politički osetljivim.

U zemlji sa blizu 400 miliona korisnika Interneta odluka Googla da okonča cenzuru rezultata pretraživanja ocenjuje se riskantnim korakom. Portparol Googla Bill Echikson kaže da su u pitanju principi: “Kada smo pre 4 godine počinjali u Kini, mislili smo da bi mogli, uz poštovanje režima koji je cenzurisao neka pretraživanja, kineskim korisnicima pružiti mnogo više informacija. Međutim, tokom poslednje godine naročito, svedoci smo stezanja kaiša i blokiranja mnogih web lokacija.”

Cenzura koju nad Internetom sprovodi kineski režim jedna je najoštrijih na svetu. Popularne stranice kao Twitter, YouTube i Facebook su blokirane, kao i sva pretraživanja politički osetljivih sadržaja. Uz nezadovoljstvo i ljutnju zbog, kako zvanični Peking smatra, Googleovog kršenja kineskih zakona, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Qin Gang ističe da Google-ovi potezi neće imati uticaja na imidž Kine u svetu: “Ne mogu videti da će slučaj Google imati posledica po poziciju Kine u međunarodnoj zajednici, ukoliko neko ne želi o tom slučaju govoriti i pisati nešto što je fikcija. Ovaj slučaj Kini neće štetiti, ali bi mogao štetiti Googleu.”

Ipak, spor Kina-Google bi mogao biti dodatna gorka kap u odnosima Washingtona i Pekinga. Na jučerašnjem saslušanju u Kongresu o kontroli Google-a i Interneta u Kini senator Byron Dorgan je oštro kritikovao kinesko ponašanje, te istakao: “Države koje drže do vlastitog digniteta, ne cenzurišu svoje građane, ne zatvraju svoje građane bez suđenja, ne plaše se novih ideja.”

U nekim poslovnim krugovima na Zapadu pozdravili su Google-ovo stav. Najveći registrant domena kompanija GoDaddy najavila je da će se pridružiti tužbi podnesenoj zbog odluke kineske vlade kojom traži se postave lične fotografije svih vlasnika web-adresa, i onih ranijih i sadašnjih.
Christine Jones, glavna odvjetnica GoDaddy-a kaže: “Brine nas da bi taj zahtev mogao biti hladan tuš za sve one zagrejane, sve one željne da otvore vlastitu web-stranicu, a takođe i na razmenu ideja putem Interneta. Upravo iz tih razloga, odlučili smo da za sada prestanemo nuditi otvaranje novih adresa.” I dok Google razmatra odluku da se na dostojanstven način povuče na najmnogoljudnijeg internet-tržišta, Isaac Mao, ekspert za kineske socijalne medije, ne smatra da se to može pokazati i kao, po Kinu, loš poslovni potez: “Oko 90 procenata korisnika Interneta u Kini ne brine hoće li Google ostati ili otići.” Kina je, sve u svemu, ipak mali deo ukupnog poslovanja i prihoda koje ostvaruje Google. Uprkos tome, vrednost Google-ovih deonica je pala za više od pet procenata od trenutka kada je u januaru najveći internet-pretraživač najavio mogućnost povlačenja iz Kine.

Leave a Reply