Internet

Spor prelazak na IPV 6 prouzrokovao nestašicu domena

Kao što je poznato, u velikom delu sveta, na nacionalnom nivou, ne postoje više nepodeljene IPV4 adrese.

Potražnja, naravno, ipak još uvek postoji, uprkos prelasku (presporom) na IPV6, pa je tako sada u Britaniji krenula kampanja da se navodno neiskorištene IPV4 adrese, a u posedu vladinih institucija, „oslobode”, odnosno prepuste tržištu.

Tako je stanoviti John Graham Cumming, programer po struci, pronašao da adresni blok od 51.0.0.0 do 51.255.255.255 koji sadrži 16.777.216 adresa po svoj prilici uopšte nije iskorišćen, odnosno, ne može mu se pristupiti spolja.

Pomenuti raspon IPV4 adresa, ipak, dodeljen je Odelenju za rad i penzije koji je taj blok dobio još od RIPE NCC-a zaduženog za dodelu adresa u Evropi. Na direktan upit odgovorili su da je istina da su oni vlasnici tih adresa, ali da je teorija po kojoj su neiskorišćene – netačna. Naime, koriste se samo interno i to njih nekih 80% i ne nameravaju ih se odreći. Prema proceni stručnjaka, ovaj blok adresa bi sada na tržištu vredeo barem 1,5 milijardi dolara.

One thought on “Spor prelazak na IPV 6 prouzrokovao nestašicu domena

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Postovani urednice(ci), bilo bi lepo da zainteresovane clanove javnost blize obavestite o prelasku i problemima prelaska sa IPV4 na IPV6, i to na popularan nacin. Unapred hvala.

Leave a Reply