Internet

SRB domen dodeljen RNIDS-u na upravljanje

Upravni odbor Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (Internet  Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) je na svojoj sednici od 21. aprila podržao zahtev Registra nacionalnog Internet domena Srbije da se ćirilički domen “.srb” njima dodeli na  upravljanje.

Nenad Marinković

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je  ICANN odobrila upotrebu ćiriličkog domena na Internetu,  izjavio je direktor Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Nenad Marinković.

Direktor Marinković je podsetio da je 8. novembra prošle godine  ICANN odobrio zahtev da srpski  ćirilični domen glasi „.srb“, a 21.  aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na  upravljanje Registru nacionalnog Internet domena Srbije.

Na zahtev RNIDS tokom maja konačno odobrenje treba da pruži Ministarstvo trgovine Sjedinjenih  Američkih Država, kazao je Marinković. Potom organi RNIDS treba da donesu pravilnik i politiku cena  registracije ćiriličkog domena.

Očekuje se da će svi koji imaju “.rs” domen imati prvenstvo pri registraciji istovetnih ćiriličkih domena  i da će politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante, ukazao je Marinković.

Zvaničnu informaciju o odluci Upravnog odbora Internet korporacije za dodeljene imena i brojeve možete  naći na sledećoj veb lokaciji: http://icann.org/en/minutes/resolutions-21apr11-en.htm#7.3

 

Leave a Reply