Internet

Srbija razvojem širokopojasnog interneta ubzava razvoj ekonomije

Srbija namerava da razvojem širokopojasnog interneta pospeši modernizaciju i razvoj ekonomije, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Otvarajući Evropski regionalni sastanak o razvoju telekomunikacija, on je rekao da sve studije, koje su do danas urađene, pokazuju veliki značaj i uticaj širokopojasnog interneta na razvoj i ekonomije i privrede i društva jedne države.

Latitude E5540 Touch Notebook

Latitude E5540 Touch Notebook

“Baš iz tih razloga je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija završilo novu strategiju razvoja širokopojasnog interneta i naš cilj je da uz pomoć te strategije ubrzamo i poboljšamo razvoj broudbenda u Srbiji”, istakao je Lazarević.

Strategija se nalazi u javnoj raspravi, jer je, po rečima državnog sekretara, otvoreni dijalog u društvu i dijalog s predstavnicima privrede ključni su za dalji razvoj telekomunikacija u našoj državi i regionu.

Informaciono-komunikacione tehnoliogije u Srbiji u bruto društvno proizvodu, kako je naveo Lazarević, učestvuju sa oko 5,5 odsto. Lazarević je dodao da su pored širokopojasnog interneta, za razvoj tog sektora važni i regulativa i edukacija svih građana.

Značaj informaciono-tekomunikacionog sektora na razvoj ekonomije i istakla je i pomoćnica makedonskog minstra za informaciono društvo Marta Tomovska, koja je rekla da ta zemlja mnogo ulaže u razvoj IT sektora.

Makedonija je prva zemlja u regionu (jugoistočne Evrope) koja je digitalizvala televizijski signal, rekla je ona i istakla da ta prvu mrežu četvrte generacije mobilne telefonije očekuje za nekoliko meseci.

Direktor Biroa za razvoj telekomunikacija u okviru Međunarodne unije za telekomunikacije Brahima Sanou je rekao da je mobilni širokopojasni pristup segment tržišta koji najviše raste poslednjih godina u Evropi, sa godišnjom stopom rasta oko 25 odsto.

On je naveo da se očekuje da će učešće mobilnih telefona na broj stanovnika do kraja ove godine biti 126 odsto, što je, kako je istakao, iznad globalne vrednosti od 96 odsto.

To učešće će biti u rangu sa razvijenim zemljama, u kojima je učešće mobilnih telefona 128 odsto, rekao je Sanou i dodao da su na kraju 2012. ukupno 43 zemlje u regionu dostigle nivo 100 odsto ili više.

U Zgradi Narodne skupštine u Beogradu se od danas do 28. novembra održavaju Evropski regionalni sastanak o razvoju telekomunikacija i pripremni sastanak Evrope za Svetski telekomunikacioni skup (WTDC 14) koji će biti održan na proleće 2014. godine.

Leave a Reply