Internet

Srpski hakeri brane Asanža

U januarskom broju kompjuterskog časopisa „Svet kompjutera” objavljen je intervju sa dvojicom članova grupe „Anonimni” sa našeg podneblja, koja je ušla u žižu javnosti kao grupa koja podržava osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža, a koja u okviru svog sajberštrajka, sajbermetodama napada sajtove onih za koje misli da su se ogrešili prema Vikiliksu.

Sagovornici „Sveta kompjutera” objasnili su da su „Anonimni” organizacija sastavljena od ljudi raznih rasa, religija, političkih opredeljenja i društvenog staleža i da u njihovoj organizaciji ne postoje podela na direktore i zaposlene, a da se bore za prava i slobode čoveka, pre svega za pravo da se slobodno govori, bez straha da će neko zbog toga biti progonjen.

– Uočljivo je da naše aktivnosti nisu destruktivne, već da služe skretanju pažnje na aktuelne probleme u društvu. Nadamo se da ćemo učiniti svet mestom gde su slobodna i otvorena komunikacija, saradnja i razmena mišljenja uobičajeni i to u cilju postizanja, očuvanja i unapređenja osnovnih demokratskih ideala – kažu članovi „Anonimnih”. Ova organizacija napala je sajtove “Vize”, “Masterkarda” i “Pejpala” za koje smatraju da su naneli štetu Vikiliksu, i kako kažu „doveli u pitanje egzistenciju te nezavisne organizacije čiji je jedini prekršaj stavljanje na uvid dokumenata koja ukazuju na zločine protiv čovečnosti”. Oni napominju da korisnici nisu imali problema pri korišćenju servisa “Viza”, “Masterkard” i “Pejpal”, a sredstvo koje pri „napadu” koriste je LOIC (Low-Orbit Ion Cannon), koji inače koriste i “Fejsbuk”, “Jahu” ili “Tviter”.
– Ne radi se o ilegalnom alatu. U prilog našem stavu govori i to da nijedan produkcioni servis nije bio ugrožen već samo naslovne stranice njihovih internet prezentacija- kažu „Anonimni” koji su još istakli i to da oni deluju nedestruktivno.
S obzirom na to da stalno ističu ljudske vrednosti i slobode, o sledećim metama „Anonimnih” čuće se kada te slobode neko bude narušio.

Preteško je nazvati “Anonimne” hakerima

PROGRAM – Dušan Stojičević, urednik časopisa „Svet kompjutera” kaže za „Blic” da je program, koji su koristili Anonim pri napadu, javan. „Distributed Denial of Service” je metoda kojom se ciljani računar „zasipa” hrpom zahteva, koje on ne uspeva da obradi. Velika gomila zahteva dovodi do usporenja računara i eventualno do pada sistema. Tada kompjuter postaje ranjiv za dalje upade. Međutim, program koji su koristili “Anonimusi” pri svojim napadima je javan, koriste ga mnogi sajtovi i razlikuje se od upada na računar, jer su oni samo usporili sajt “Vize”, “Masterkarda” i ostalih – kaže Stojićević. On naglašava da je reč haker kada su u pitanju “Anonimni” preteška i da se oni ne mogu tako nazvati. (izvor:24sata)

Leave a Reply