Internet

Srpska Wikipedija ima oko 250 hiljada posetilaca dnevno

U stvaranju istorije civilizacije, danas može učestvovati svaki korisnik interneta, zahvaljujući slobodnoj upotrebi najposećenije onlajn enciklopedije – Wikipedije. Otvorenost i nepostojanje cenzure takve enciklopedije, predstavlja potpunu demokratizaciju opšteg znanja, ali i krije opasnosti od zloupotreba.

Prilikom pretrage neke odrednice na internetu, u najvećem broju slučajeva, ona se nalazi na Wikipediji. Koncipirana je kao i svaka enciklopedija, na jednom mestu nudi sve podatke, a pri tome upućuje i na druge veze traženog pojma. Ono što ovu enciklopediju čini slobodnom jeste što svaki članak nudi opciju Uredi. To znači da svaki korisnik može da dopuni, ispravi ili čak izbriše postavljene informacije.

Wikipedija postoji na svim jezicima sveta, a od 2001. kada je osnovana prerasla je u najposećeniji i najpouzdaniji izvor informacija iz bilo koje oblasti i perioda civilizacije. Sprska Wikipedija ima oko 250 hiljada posetilaca dnevno i pri tom se na njoj izvrši hiljadu do 2000 izmena. Registrovanih korisnika ima 15.000, nekoliko stotina njih povremeno unosi izmene, a oko 50 svakodnevno. Najvažnije je da ti podaci budu proverljivi, a o mogućim zloupotrebama, brinu administratori.

Nemačka i engleska Wikipedija odredjene sadržaje stopiraju dok ih urednici ne odobre. Na sprskoj Wikipediji se sve automatski objavljuje i tu i ostaje ako je legalno i ima obrazovnu vrednost. Osnovno načelo Wikipedije, da bude bez cenzure, nedavno je upravo njen osnivač Džimbo Vels ugrozio, skinuvši odredjene sadržaje koji su se mogli smatrati pornografskim.
Srpska Wikipedija nema nikakvu cenzuru i budući da je još u razvoju kao i upotreba interneta kod nas, pred njom tek stoje izazovi očuvanja integriteta.

Leave a Reply