Internet

Stari i novi mediji, i medijska zavisnost publike

Pozivaju se zainteresovani da učestvuju u prezentaciji rezultata istraživanja „Stari i novi mediji i medijska zavisnost publike“, koje je sproveo Pozitiv centar za digitalne medije u saradnji sa Fakultetom za kulturu i medije. Prezentacija će se održati 12. oktobra 2011. godine u 12 sati u Medija centru Beograd (Velika sala, II sprat, Terazije 3).

Konferenciju za medije će otvoriti Dragana Milićević, državni sekretar za medije. O rezultatima istraživanja govoriće autori: Ljubiša Bojić, predsednik upravnog odbora Pozitiv centra za digitalne medije i dr Srbobran Branković, predsednik upravnog odbora TNS Medijum Galup i profesor Fakulteta za kulturu i medije.

Istraživanje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine na uzorku od 2200 ispitanika koji reprezentuju punoletno stanovništvo Srbije. Ono nudi odgovore na neka veoma važna i zanimljiva pitanja koja do sada kod nas nikada nisu bila istraživački osvetljena: koliko ljudi misli da u medijskom izveštavanju ima previše negativnih, a koliko previše pozitivnih vesti? Da li građani Srbije smatraju da im mediji pružaju realističnu sliku, ili da preovlađuju manipulativni sadržaji? Koliko njih smatra da preteruje u korišćenju medija; koliko bi poželelo da ode na neko mesto gde nema medija? Kolika je zavisnost od interneta, a kolika od klasičnih medija itd.

Ovo istraživanje će biti prvi korak u konkurisanju za regionalne IPA fondove, a njegovi rezultati i rezultati budućih istraživanja treba da pomognu vladama da unaprede svoje medijske strategije, ali i medijima da bolje ostvaruju svoju društvenu ulogu. Pokretanje istraživačko-obrazovnog programa u oblasti digitalnih medija doprineće poboljšanju kvaliteta ovih medija, a očekuje se i da on zaposli istraživače medija iz Srbije u naredne tri godine.

Konferenciju će voditi Anita Todorović. Predviđeno je da pre prezentacije rezultata istraživanja predstavnici partnerskih organizacija ukratko izlože svoju ulogu u programu istraživanja medija i medijske zavisnosti.

Inicijativu Pozitiv centra za digitalne medije podržalo je Ministarstvo za kulturu, informisanje i informatičko društvo Republike Srbije.

 

Leave a Reply