Internet

Startap “Bitcoin365” predstavio aparat putem kojeg korisnici mogu kupiti jedinice internet valute

Može li se u Srbiji, zemlji koja i dalje kaska kada su zakoni o e-poslovanju u pitanju, pokrenuti jedan Bitcoin startap?

Momci iz “Bitcoin365” svojim radom pokazuju da može, a sinoć je u Beogradu predstavljen i prvi Bitcon ATM putem kojeg korisnici mogu kupiti jedinice ove valute, piše Netokracija.

U beogradskom restoranu “Appetite”, kao prvom restoranu u regionu koji prima bitkoine, predstavljen jedan od prvih Bitcoin ATM aparata na ovim prostorima. Iza projekta stoji srpski startap “Bitcoin365” koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran bitkoin automat.

Kako su za “Netokraciju” otkrili osnivači ovog startapa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, “Bitcoin365” je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute zašli još 2011. godine – tačnije, na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) Bitcoina, “naterale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

Sa ciljem promocije samog startupa, koji će široj javnosti po prvi put biti predstavljen na događaju “Startup Live Novi Sad”, Matanović je okupljenim bitkoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju bitkoin. Aleksandar je izjavio da jednosmerni ATM u ovom trenutku prima isključivo evre, te da tim vredno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućila kupovina bitkoin valute čija će vrednost svakako rasti u narednom periodu. Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da nije – baš kao i u drugim zemljama širom sveta. Ipak, osnivači startupa “Bitcoin365” nastoje da se trgovanje bitkoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

Za kraj, trojica osnivača ističu da se sva neophodna edukacija o ovoj valuti može pronaći na Internetu, te da i dalje nije kasno da se krene sa trgovinom Bitcoinima. Više informacija o ATM-ovima, ali i budućim planovima za startup, Mlađen, Aleksandar i Nikola, otkriće u nedelju, 21. septembra kada će i “pitch”-ovati “Bitcoin365” pred panelom sudija i investitora.

Leave a Reply