rusija
Internet

Startovao Ruski web portal za borbu protiv besmislene birokratije

Portal koji je namenjen prikupljanju podataka o glupostima činovnika i o besmislenim birokratskim postupcima počeo je da radi u ruskom segmentu interneta.

Gluposti kojima je posvećen resurs “россиябездураков.рф”  (“Rusija bez budala“) podeljene su u nekoliko kategorija: “Zakoni i dokumenti”, “Saobraćaj i putevi”, “Stanovanje i životna sredina”, “Citati činovnika”, “Ostalo”.

Pomoću mape se može pratiti iz kojih regiona stižu poruke.

Trenutno sajt radi u test režimu, ali će njegovi posetioci uskoro imati mogućnost da glasaju za poruke. Sajt ima svoje profile na socijalnim mrežama: na Facebook-u, Twitter-u i ruskoj mreži Vkontakte.

Među prvim citatima činovnika koji su se pojavili na odgovarajućem delu sajta nalaze se izreke šefa Centralne izborne komisije Vladimira Čurova (“Gledam na život optimistično – kad te pitaju kako si, a ti odgovori: biram groblje.”) i šefa Ministarstva za zdravstvenu zaštitu i socijalni razvoj Tatjane Golikove (“Moramo da povećamo pokazatelj dijagnostikovanih bolesti i da naučimo da ih lečimo ne dovodeći do mortaliteta.”).

Autori sajta, koji je otvoren na inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva, obećaju da će u perspektivi uvesti TOP-10 bitokratskih prepreka koje će vlasti pažljivo pratiti i nastojati da ih eliminišu.

Prema materijalima Interfaksa i RBK.

 

Leave a Reply