Internet · Kablovska i sat. TV

15. oktobra u Srbiji startuje IP televizija

“Telekom Srbija” od 15. oktobra prva u zemlji kreće sa IP TV uslugom, koja će biti besplatno ponuđena korisnicima Interneta preko ADSL-a u promotivnom periodu do 1. decembra, uz ponudu od 80 domaćih i stranih televizijskih kanala do kraja godine, izjavio je danas Tanjugu direktor Direkcije “Telekoma Srbija” za komercijalne poslove Vladimir Lučić.

IP TV je naprednija u odnosu na kablovsku televiziju, posebno zato što pruža mogućnost slike visoke rezolucije (HDTV), jer omogućava dvosmernu komunikaciju, tako da gledalac može sam da uređuje program, rekao je Lučić u intervjuu Tanjugu i napomenuo da je kapacitet buduće IP TV oko 200 televizijskih kanala.

“Znači ako niste u stanju, a hoćete da gledate neki program, izaberete neku emisiju i ona će biti memorisana na server, tako da kada se vratite kući odgledate omiljenu emisiju, bez potrebe da imate video rekorder u stanu”, objasnio je Lučić.

Druga prednost je “video on demand” (video na zahtev), što znači da osim klasičnih programa na koje smo navikli na kablovskoj televiziji, IP TV omogućava gledanja filmova iz banke filmova, koju će formirati “Telekom Srbija”, najavio je Lučić obećao da će “Telekom” nastojati da obezbedi najnovije filmske hitove.

U probnom periodu očekuje se da će korisnici IP TV-a uputiti svoje sugestije da li nešto treba da se dopuni u programskoj šemi, a onda će 1. decembra početi komercijalno korišćenje.

Lučić je naveo da “Telekom” ima oko 130.000 korisnika ADSL-a, koji su potencijalni korisnici IP TV-a i objasnio da će tehničari “Telekoma” povezati jedan uređaj (set boks) sa ADSL-om i televizijskim prijemnikom u stanu, i to praktično radi kao kablovska televizija.

Govoreći o uslugama Mobilne telefonije Srbije (mt:s), Lučić je najavio da će pokrivenost Srbije sa 3G mrežom biti proširena sa sadašnjih 89 na sva naselja sa više od pet hiljada stanovnika i to do kraja ove godine, a od 1. oktobra “Telekom” će agresivnije nuditi običnim, a ne samo biznis korisnicima, uslugu brzog interneta preko te mobilne mreže.

On je podsetio da je mt:s pre godinu i po dana prvi u zemlji uveo širokopojasni Internet preko 3G mreže i za sada ima oko 10.000 korisnika, koji tu uslugu koriste na prenosnim ili na stonim računarima i precizirao da za 900 dinara mesečno, korisnik ima protok od jednog gigabajta.

“Najbolje je kada imate prenos Interneta fiksnim Internetom i zato mi sada nudimo ADSL, kako bi povećali zastupljenost širokopojasnog Interenata u Srbiji”, objasnio je sagovornik Tanjuga i napomenuo da “Telekom” trenutno ima kampanju gde nudi ADSL priključak i preplatu do kraja godine za jedan dinar i sada se dnevno prijavljuje oko hiljadu novih korisnika.

Lučić je napomenuo da je minimalna pretplata za ADSL po isteku promotivnog perioda 999 dinara, sa garantovanom brzinom od 256 kilobita u sekundi i neograničenim pritupom od 24 sata dnevno i najavio da će za tu istu pretplatu “Telekom Srbija” uskoro znatno povećati brzinu protoka.

Direktor Direkcije “Telekoma Srbija” za komercijalne poslove je istakao da je za naše društvo izuzetno važno da se omasovi upotreba širokoposajnog Interneta u svim domaćinstvima, da se građanima omogući da preko Interneta dobiju bilo koji dokument iz opštine, MUP-a ili suda, da može bilo šta da kupi koristeći usluge Interneta i da to dobije na kućnu adresu i to jeftinije nego da to loično obavi u nekoj prodavnici.

Govoreći o novinama u fiksnoj telefoniji, Lučić je najavio da će od 1. decembra biti jeftinije telefoniranje u međunarodnog saobraćaju, tako da neće biti potreba da se snižava cena “VoIP” usluga telefoniranja prema inostranstvu i ukazao na potrebu da se poveća cena pteplata i impulsa u lokalnom saobraćaju.

Lučić je rekao da su mesečna pretplata i cena lokalnog impulsa u Srbiji jeftinije 10 do 20 puta nego u regionu i naveo da, na primer, cena pretplate u Bosni i Hercegovini je 3,5 puta viša nego u Srbiji, a u Hrvatskoj do 10 puta.

Trend u savremenom svetu je mesečna pretplata od šest do 10 evra, a u toj pretplati je skoro sve besplatno i “Telekom Srbija” će se kretati u tom pravcu, ukazao je Lučić.

Član menadžmenta “Telekoma Srbije” je podsetio da je na desetogodišnicu osnivanja, mt:s pustila u prodaju novu numeraciju 066, jer je primećeno da bi mnogo mladih ljudi prešlo na post- pejd sa pri-pejd tarife, zbog toga što je u post-pejdu povoljnije tarifiranje razgovora.

Mnogi roditelji bi želeli da prebace tarife svoje dece na mt:s mreži, pogotovo srednjoškolaca, sa pri-pejda na post-pejd, jer je praktičniji, “ali se plaše da će deca da se zapričaju i naprave velike račune”, objasnio je Lučić i dodao da je mt:s uvela kombinovani pri-pejd i post-pejd.

To praktično znači da je mesečni račun fiksan i iznosi 500 dinara, zajedno sa PDV -om, a za u pretplatu na numeraiciji 066 korisnik dobija ukupno 1.000 dinara na računu.

“Ako mesečno potrošite više od toga, onda možete da dopunite račun kao da je pri-pejd, ali je sigurno da na vašu kućnu adresu neće stići račun veći od 500 dinara”, precizirao je Lučić i dodao da je mt:s ponudio i dodatnu mogućnost da se na numeraciji 066 dobiju broj sa šest, a ne sa sedam cifara.

Leave a Reply