Internet

Stokholm “najpametniji” grad na svetu

Kompanija Ericsson objavila je novi Networked Society City Index izveštaj, u kojem je rangirala gradove širom sveta na osnovu njihove zrelosti na polju informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), odnosno uticaja IKT na ekonomiju, društveni i razvoj životne sredine.

U ovom izveštaju dodati su novi parametri, poput 4G i online transakcija, u odnosu na prethodne studije. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji značajna veza između razvoja IKT i razvoja samih gradova i života njihovih stanovnika.

ericsson drustvo

Na prvom mestu liste, nalazi se glavni grad Švedske, Stokholm, kojeg prate London i Singapur. Među prvih deset gradova nalaze se i Pariz, Kopenhagen, Oslo i Nju Jork. Stokholm je zauzeo prvo mesto, pre svega, zbog kvalitetne IKT infrastrukture kao i visoke penetracije „pametnih“ telefona i razvijene broadband veze.

ericsson

Različite informaciono-komunikacione tehnologije obezbeđuje platformu za kolaboraciju između kompanija, javnog sektora i stanovništva, koja stimuliše razvoj specijalizovanih i dinamičnih servisa za informisanje. To omogućava kompanijama i državnim institucijama da efikasno rasporede resurse i ponude zajednička rešenja građanima, koja inače ne bi mogli da sprovedu samostalno.

„IKT pruža putpuno nov način interakcije stanovništva sa svojim gradom. Ove tehnologije će građanima pomoći da svakodnevne obaveze završavaju efikasnije i upravo zato je veoma važno da im korišćenje novih tehnologija bude omogućeno“, istakao je Hans Ovesen, potpredsednik Industry Relations odeljenja kompanije Ericsson, tokom predavanja na 21. Telforu nedavno održanom u Beogradu.

wats nextr

Ericsson Networked Society City Index izveštaj obuhvatio je 31 grad među kojima su: Stokholm, London, Singapur, Peking, Buenos Aires, Kairo, Kopenhagen, Nju Delhi, Helsinki, Moskva, Nju Jork, Seul, Daka, Hong Kong, Istanbul, Džakarta, Johanesburg, Karači, Lagos, Los Anđeles, Manila, Meksiko Siti, Majami, Mumbaj, Oslo, Pariz, Sao Paolo, Šangaj, Sidnej, Tajpej i Tokijo.

Leave a Reply