axel-springer-ag-company-logo
Internet

Strategija Axel Springer-a – poslovanje na internetu

Veliki nemački koncern Axel Springer polako odustaje od štampanog i okreće se online novinarstvu

“Video sam kako to izgleda u Engleskoj, Skandinaviji i Americi i spoznao da se u dobu masa i sredstva publikacije moraju osmisliti na drugi način”, izjavio je u jednom svom govoru Axel Springer, sin iz dinastije hamburških izdavača. Rezultat njegovih putovanja po svetu bio je početak izdavanja najpopularnijeg nemačkog bulevarskog lista Bild, čije je prvo izdanje izašlo 1952. Tiraž ovog lista danas je 2,5 miliona primeraka.

axel-springer-ag-company-logo

Slično vizionarski zvuči Mathias Döpfner, šef upravnog odbora firme Axel-Springer-AG. U izjavi koju je dao krajem juna on je istakao: “Uvek smo govorili da za ovu firmu postoje dva načina razvoja. Nažalost nije nam dozvoljena televizija. Sada se koncentrišemo na drugu mogućnost koju smo u proteklim godinama vrlo uspešno sledili, a to je internacionalizacija našeg novinskog i online poslovanja.”

Investicije u inostranstvu

Uprava koncerna tako već duže sledi princip razvoja digitalnih medija i investiranja na stranim tržištima, što će joj i u 2013. ostati jedan od prioriteta. U prvom kvartalu 2013. je koncern Springer ostvario obrt od oko 804 miliona evra, što je u odnosu na prošlu godinu više za oko dva odsto.

Koliko konsekventno Springer sprovodi svoje povlačenje iz klasičnog štampanog novinarstva, pokazalo se i nedavno kada je za skoro milijardu evra prodao nekoliko lokalnih listova.

U 2012. ovo preduzeće je ostvarilo milijardu evra obrta samo zahvaljujući svojoj digitalnoj ponudi. “Izdavačka kuća Springer pokušava da sprovede potpunu digitalizaciju. Jasno je, a to pokazuju i brojke širom sveta, da dnevne novine više ne mogu da konkurišu istim online sadržajima”, kaže Bernd Lemmel, predsednik berlinskog Nemačkog udruženja novinara (DJV).

On navodi da internet tako na primer nudi prodajne portale iza kojih u međuvremenu stoje izdavačke kuće. Prednost je u međuvremenu, kaže Lemmel, spoznala i reklamna industrija. Tako je na interaktivnim portalima moguće nuditi proizvode namenjene određenoj ciljnoj grupi. Za razliku od toga, reklame u štampi stižu do mase, tako da se ponude praktično izgube u mnoštvu drugih.

Springer bez trećeg stuba

Sa svojom parolom “Online na prvom mestu” Döpfner je međutim reagovao i na jedan preduzetnički poraz. Naime, Springer je želio da preuzme većinu akcija velike nemačke televizijske kuće, odnosno medijske grupacije Pro7-Sat1. Stvaranje trećeg stuba – televizije, Springeru je svojom odlukom onemogućio nemački Antimonopolski komitet (Kartellamt) – ustanova čiji je zadatak da spreči stvaranje strukture monopola na nemačkom medijskom tržištu.

U Springerovom vlasništvu u međuvremenu su i francuski portal za nekretnine “Seloger”, najveći belgijski portal za prodaju nekretnina “Immoweb”, te “Totaljobs”, najveća britanska berza za traženje posla. Samo u prvom kvartalu 2013. Springer je u inostranstvu zaradio 300 miliona evura. Ovaj koncern je u Poljskoj investirao u ženske magazine “Olivia” i “Pani domu”, u Španiji u list “Computer hoy”. Početkom veka kupljeni su još neki magazini u istočnoj Evropi, Izdanja lista “Auto-Bild” izlaze u 12 zemalja. Springer je sa 25 odsto suvlasnik i turske televizijske kuće “Dogan TV”, te poljske medijske grupe “Polsat”.

Izvor: Deutsche Welle

Leave a Reply