Internet

Stručni skup “Kompjuterska forenzika kao platforma informatičke bezbednosti”

Prepoznajući rastuće potrebe tržišta Srbije za kvalitetnom informatičkom bezbednošću, INsig2 iz Zagreba i IN2 Beograd, organizovali su u Beogradu, 8. i 9. marta 2011.godine, u hotelu M Best Western 2 stručna seminara. U radu seminara su, uz stručnjake INsig2 (Goran Oparnica, dr Damir Delija), učestvovali i eminentni stručnjaci (Amanda Cook i Steve Gregory) kompanije Guidance Software iz SAD koja je tvorac, u svetu vodeće platforme forenzičkih alata EnCase.

Metodologija i alati kompjuterske forenzike su se zadnjih godina snažno razvijali u pravcu zaštite intelektualne svojine, očuvanja osetljivih podataka kompanija bezbednim, efikasnih istraga narušavanja bezbednosti informacionog sistema, odnosno izgradnje platforme za kompletnu informatičku bezbednost.

Firma INsig2 iz Zagreba se već niz godina bavi problematikom digitalnih dokaza, informatičke bezbednosti, istraga visokotehnološkog kriminala, metodologijom i alatima kompjuterske forenzike. Tokom čitavog tog vremena uložili su značajne napore u edukaciju svojih stručnjaka, opremanje forenzičke laboratorije kao i uspostavljanje regionalnog centra za obuku.

Prvog dana, koji je bio je prvenstveno namenjen direktorima i rukovodiocima IT sektora i odeljenja, IT revizorima, rukovodiocima IT bezbednosti kao i svima onima koji su na bilo koji način odgovorni ili uključeni u informatičku bezbednost kompanija, prisustvovalo je 27 slušalaca. Nakon uvodnih izlaganja o potrebi forenzičkog pristupa u provođenju IT bezbednosti u velikim kompanijama Amande Cook i iskustava u primeni u Hrvatskoj narodnoj banci (dr Mario Žgela), Steve Gregory je neposredno demonstrirao mogućnosti alata EnCase Cybersecurity i eDiscovery.

Drugi dan seminara bio je namenjen institucijama koje sprovode zakon (MUP, Tužilaštvo, sudovi, Vojska) forenzičkim istražiocima, rukovodiocima forenzičkih odseka, tužiocima, sudskim IT veštacima, kao i svima onima koji su na bilo koji način uključeni u pravne aspekte i istrage koje obuhvataju postupanje sa digitalnim dokazima. Ovom seminaru je prisustvovalo 44 slušalaca. O metodologiji i obuci govorio je dr Damir Delija, a primenu forenzičkih alata (Tableau products, EnCase Portable, EnCase 7) demonstrirao je Steve Gregory.

Leave a Reply