Internet

Subotičanin uhapšen zbog Internet prevare

Policijski službenici Službe za borbu protiv organizovanog kriminila, Odeljenja za borbu portiv visoko-tehnološkog kriminala, u zajedničkoj akciji sa Posebnim odeljenjem za visoko-tehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, lišili su slobode Slobodana Bojovića (1989) iz Subotice i odredili mu zadržavanja do 48 časova, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevare.

Osumnjičeni Bojović je 16. 03. 2010. godine kod hosting provajdera „Nordnet“ iz Subotice, registrovao internet domen na adresi http://www.sbojovic.org/ na kome je postavio internet prezentaciju pod nazivom „APEL ZA POMOĆ STRAHINJI BOJOVIĆU“, na kojoj je sa umišljajem sebe lažno prikazao kao oca teško obolelog osamnaestomesečnog dečaka po imenu Strahinja Bojović kome je neophodna hitna medicinska pomoć.

Na ovaj način pozvao je sve koji to žele da mu novčanim prilozima pomognu u lečenju deteta i doveo u zabludu veći broj građana iz zemlje i inostranstva koji su uplatili dinarske ili devizne novčane iznose na njegove račune u „OTP“ i „KBC“ banci, koje je u on prethodno u tu svrhu otvorio.

Bojović je, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 145.000 evra, koliko iznose navodni troškovi lečenja i na „Fejsbuku“ pod lažnim imenom otvorio grupu pod nazivom „Apel za pomoć Strahinji Bojoviću“, kojoj se prudružilo preko 4.000 korisnika ove društvene mreže. Pored toga, Bojović je svoje apele za pomoć obolelom Strahinji poslao i na adrese više različitih internet sajtova sa molbom da i oni objave njegovu molbu za prikupljanje pomoći.

Takođe, pokušao je da javnost održi u zabludi tako što je na svom veb sajtu tvrdio da je već prikupljeno oko 9% od potrebne sume, dok je na „Facebooku“ pod lažnim imenima ostavljao poruke kojima se predstavljao kao jedan od donatora porodice Bojović, te je pozivao ostale da krenu njegovim primerom. On je kao administrator navedene grupe na „Fejsbuku“ iz nje izbacio sve one koji su pokušavali da saznaju nešto više o ovom slučaju ili da eventualno ukažu na mogućnost prevare.

SBPOK je, na osnovu  prikupljenih dokaza i na osnovu naredbi istražnog sudije Višeg suda u Beogradu, blokirao račune u poslovnim bankama koji su korišćeni za prikupljanje novca. S obzirom na kratak vremenski interval koji je protekao od početka ove prevare, Bojović nije uspeo da prikupi značajniji iznos novčanih sredstava ali je nematerijalna šteta koju je ovakvim postupcima naneo nemerljiva.

Posebno napominjemo činjenicu da je SBPOK – Odeljenje za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala i 2008. godine podnelo krivičnu prijavu protiv Slobodana Bojovića, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, Posebnom odeljenju za borbu protiv Visoko-tehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. On je  pravosnažno osuđen za ovo krivično delo na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca.

Postoji sumnja da je veći broj građana Bojoviću uplatio novac, tako da MUP poziva sve oštećene da se jave na telefon 011/311-72-08

Leave a Reply