Internet

Subotičanin zahvaljujući virusu i botnet mreži protivpravno prihodovao preko 70 hiljada dolara

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, lišili su slobode Atilu Alaćana (1984) iz Subotice, zbog osnova sumnje da je izvršio krivična dela pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka; pravljenje i unošenje računarskih virusa; računarska prevara i pranje novca.

Uprošćena šema funkcionisanja botnet mreže

Osumnjičeni Alaćan je juna 2010. godine kupio računarski virus, potom ga sačuvao na zakupljenom serveru a zatim ga je putem Internet mreže uneo u preko 1000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu ”botnet” mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji u sebi nisu sadržavali film, već reklamu koja je upućivala na Internet sajt koji je kreirao osumnjičeni, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući činjenicu da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog računa iznos od preko 70.000 američkih dolara, znajući da ta sredstva potiču od nedozvoljene računarske mreže sačinjene od zaraženih računara kojima je osumnjičeni upravljao.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadleženom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Leave a Reply