Internet

Sud doneo odluku o izručenju Asanža

Asanž je izgubio suđenje u Londonu i biće izručen Švedskoj. Njegova odbrana ima 7 dana da preda žalbu. Ipak eksperti tvrde da je slučaj beznadežno izgubljen. Ujutru pred zasedanje suda u Belmaršu Džulijan Asanž se pojavio kao i obično sa osmehom na licu i sa leženo prebačenim razgobojnim šalom preko ramena.

Ipak za sat vremena postalo je jasno da je igra završena. Objašnjavajući svoju odluku da izruči osnivača Vikiliksa Švedskoj, sudija Houard Ridl nije ostavio kamen na kamenu od argumenata odbrane. Asanžovi advokati su tvrdili da je Švedska navodno poslala nalog za hapšenje za prekršajima. I optužbe za silovanje su fikcija i zavera žena uvređenih na Asanža. Nije fikcija, Švedska ima osnve da traži izručenje Australijanca i ona će ga dobiti, utvrdio je londonski sudija.

Asanže je bio uhapšen u Velikoj Britaniji u decembru na osnovu evropskog naloga, izdatog u Švedskoj. Povod je bila izjava dve žene koje su optužile 39-godišnjeg Australijanca za krivično delo seksualnog karaktera. Sam Asanž poriče optužbe pokrenute protiv njega.

Najviše kako se ispostavilo sudiju Ridla su naljutili pokušaji Asanžovih advokata da predstave stvar kao da njihov štićenik uopšte nije pokušao da pobegne iz Švedske. I uopšte bio je sve vreme dostupan švedskom tužilaštvu i policiji i tobože spreman da ispriča da li je zaista dama sa kojom je on imao seksualni akt bez prezervativa spavala. Ovaj intimni detalj je u slučaju najvažnija optužba švedskih vlasti protiv osnivača Vikiliksa. Ipak sudija je rešio da je Asanž vukao za nos švedsku policiju i namerno nije odgovarao na pozive, kako bi stigao da se sakrije iz zemlje.

Odbrana može da uloži žalbu na odluku londonskog suda u roku od nedelju dana. Ali to je uzaludno, smatraju britanski pravnici. Od 2003. godine u svim zemljama EU važe nova pravila izručenja, po kojima ljude za slične optužbe izručuju vrlo brzo i jednostavno. Samo u poslednjih godina dana iz Britanije na zahtev drugih zemalja Evrope izručeno je 700 ljudi. I formalno, kako tvrdi Tejub šarifov, član međunarodnog Saveza advokata, predsednik advokatske komore Moskve, Britanija deluje po zakonu.

Što se tiče toga da li to protivreči međunarodnom pravu ili ne, smatram da ne. Zato što u okviru pravne pomoći po krivičnim delima svaka zemlja ima pravo da se obraća ako postoje odgovarajući dogovori za izručenje pojedinih kriminalaca. I tim pre ako je pokrenuta optužnica.

Ipak, kako objašnjava Tejub Šarifov, čak ako su sva slova zakona ispoštovana, u slučaju Asanža nije moglo bez politike. Advokati osnivača Vikiliksa nazivaju slučaj isključivo ispolitizovanim. Oni kažu da čim njihov štićenik dospe u Švedsku, njega će uzeti SAD. A one i dalje smatraju skandaloznog Asanža neprijateljem br. 1 zbog objavljivanja tajne prepiske američkih diplomata. Ipak to nije povod da se čitav proces protiv Australijanca pretvara u gonjenje, smatraju međunarodni pravobranioci. Među njima je Aleksandar Brod, šef Moskovskog biroa za ljuska prava.

Publikacije Vikiliksa zaista su podigle vrlo mnogo buke. SAD osećaju se vrlo neprijatno, smatraju da su ove publikacije nanele ogromnu štetu nacionalnoj bezbednosti zemlje. Stvorena je specijalna komisija koja ocenjuje tu štetu. Zaista, bilo je otkriveno mnogo poverljivih informacija. Po meni, sada se dešava prosto gonjenje Asanža… Sada se odvija njegovo izručenje. Ovde se jasno vidi želja da se ovaj čovek optuži čak, možda, ne za suštinu, za publikacije, već na bilo koji način da se kazni i smesti iza rešetaka. Smatram da ne treba od ovog čoveka praviti žrtvenog jarca. Ne sme se pretvarati njegovo gonjenje u poteru. I meni se čini da međunarodne pravobranilačke organizacije treba da se uključe u situaciju, da prate poštovanje normi međunarodnog prava.

Kako sledi iz odluke suda, ako žalbu odvace, Asanžu će staviti lisice i poslati ga u Stokholm u roku od 10 dana. Za sada će se osnivač Vikiliksa i dalje nalaziti na slobodi uz kauciju pod prethodnim uslovima i živeti na engleskom imanju svog bogatog pokrovitelja. A ako on dospe u Švedsku, neće moći da izbegne zatvor. U toj evropskoj zemlji ne postoji pojam kaucije, tako da će se Asanž nalaziti u istražnom zatvoru, bez telefona i bez izlaska na Internet. Najverovatnije, kako smatraju eksperti, slučaj izručenja će trajati još nekoliko meseci i Australijanca će na kraju izručiti na leto.

Britanski advokati smatraju da u SAD njihovom štićeniku može da preti smrtna kazna. Ali za sada za ljubavne podvige u Švedskoj Asanž može da dobije 4 godine zatvora.

U međuvremenu pristalice Australijanca zarađuju novac kako bi pokrile troškove na advokate, koji vrlo skupo koštaju osnivača Vikiliksa. Juče je na sajtu započela prodaja suvenira – šolja i maica sa likom Asanža. Sve zarađene pare idu na suđenje. Sam Asanž lično je dobio više od milion dolara za knjigu o sebi. Već se zna da će po njoj snimiti film. Samo da li će on imati hepi end, to ne zna ni glavni junak.

Asanž oslobođen uz kauciju

Osnivač internet-portala političkih raskrinkavanja Vikiliks Džulijan Asanž oslobođen je uz kauciju. Ovo je saopštio sudija londonskog suda Belmarš Hovard Ridl. Ranije u četvrtak isti sudija je zadovoljio zahtev Švedske o izručenju 39-godišnjeg Džulijana Asanža koga švedsko tužilaštvo optužuje za niz krivičnih dela seksualnog karaktera, uključujući silovanje. Advokati optuženog su odmah posle objavljivanja presude izjavili da nameravaju da ospore odluku suda

Leave a Reply