Internet

Sutra počinje prelazak na .me domen

Prelazak sa Internet domena .cg.yu na crnogorski .me domen počinje sutra, najavili su danas predstavnici Vlade i kompanije doMEn. , a o  potrebnoj proceduri korisnike će obavestiti Crnogorski Telekom.

Prelazak je besplatan, a novi domeni biće aktivni od 21. aprila. Prihvatanje novih registracija počinje 1. maja“, kazao je potpredsednik Vlade, Vujica Lazović, nakon što su mu predstavnici kompanije doMEn uručili bankarsku garanciju na 8,2 miliona EUR.

Uručivanjem garancije stvoreni su uslovi za početak registracije crnogorskog Internet domena .me. Lazović je saopštio da prelazak sa postojećeg domena na novi, važi za isti period za koji je plaćen stari, cg.yu domen, a cena preduženja ili registracije novih domena biće 7,99 EUR. Registracija adresa za preduzeća sa sedištem u Crnoj Gori počeće 1. maja, za strane kompanije pet dana kasnije, a završava se 20. maja. Cena registracije domena za kompanije u ovom periodu je 110 EUR godišnje, uz minimalno korišćenje od pet godina.

Ukoliko se za jedan domen zainteresuje više kompanija sa istim pravom na posedovanje, on će biti ponuđen na licitaciju i biće dodeljen firmi koja bude ponudila više novca.

Predviđen je i period od 6. do 26. juna, kada će pravo podnošenja zahteva za registraciju imati sva pravna i fizička lica i iz Crne Gore i inostranstva. Registracija u ovom periodu koštaće 29,99 EUR, uz minimalno korišćenje od dve godine. Početak slobodne registracije po principu »pravo prve prijave« počinje 17. jula, po ceni od 11,99 EUR godišnje i minimalnu registraciju na dve godine.

Leave a Reply