Internet

“Suviše dobra da bi bila istinita” iPhone 4G ponuda – deo prevarantskog lanca

Kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka, Sophos, je upozorila Internet korisnike na prevarante koji koriste prednosti nove generacije iPhone uređaja kako bi prikupili email adrese korisnika i ostale lične informacije. Naime, Sophos je presreo spam email koji je pozivao primaoca da se testira za novu verziju predviđenog (ali još uvek ne objavljenog) iPhone-a nazvanog “4G”.

U sasvim drugom slučaju, Sophos-ovi istraživači su otkrili koordinovanu kampanju na Twitteru, koja je kroz prikaze mladih privlačnih devojaka, forsirala reklamu koja je obećavala “free iPhone 4G” u vidu ponude koja ističe baš tog dana kada je i prikazana.

Klikom na ponuđene linkove iz spam i Twitter kampanje, korisnici bi bili dovedeni na web sajt koji zahteva unos ličnih, poverljivih podataka, poput imena, prezimena, adrese stanovanja, email adrese, datuma rođenja…

Iako nije izašla zvanična objava od strane Apple-a, na Internetu se podigla velika prašina u vezi očekivanog iPhone 4G,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos. “U svom tom uzbuđenju, neki Internet korisnici su “slepo” predali svoje privatne informacije u iskrenom ubeđenju da će dobiti novu verziju najtraženijeg gedžeta 2010. Ali neopreznost se ne oprašta ni ovaj put. Ovakvo izlaganje informacija, uzrokovaće samo daljim spam-ovanjem i prevarama u vidu krađe identiteta.” Kratak savet svim korisnicima bi bio da uključe skepticizam ka iPhone 4G ponudi koja zvuči “previše dobro da bi bila istinita!”

Leave a Reply