mala-matura
Internet

Svaki drugi osmak se za malu maturu sprema onlajn

Mali maturanti su u poslednja tri meseca imali priliku da se po prvi put u Srbiji spremaju onlajn, putem sajta mala-matura.com. U trenutku kada su ovi podaci obrađivani, na sajtu je bilo registrovano 19.000 učenika, a sajt je posetilo preko 100.000 ljudi. Šta je to što ih je najviše mučilo, koje lekcije su najviše učili, a koje zadatke najčešće vežbali, za koja pitanja su najspremniji, a koja im, pak, ne idu toliko od ruke, pokazali su podaci sa sajta mala-matura.com.

Da li su mali maturanti više učili matematiku ili srpski?

Osmake su u prethodna tri meseca izgleda najviše mučili srpski jezik i književnost. Od svih lekcija koje su otvarane, skoro 60 odsto njih su upravo iz srpskog jezika. Matematika im bolje ide od ruke, budući da je tek nešto preko 40% otvaranih lekcija iz ovog gradiva.

mala-matura

Koliko su vežbali zadatke iz srpskog i matematike?

U odnosu na ukupan broj testova iz srpskog i matematike koji su postavljeni na platformi sajta mala-matura.com, u proseku su učenici otvarali i pokušavali da reše tri do četiri testa, dok su svega dva testa uspevali i da završe do kraja.

Koje testove su osmaci najviše, a koje najmanje radili?

Više od trećine testova koje su radili iz matematike vezano je za oblast algebre. Mali maturanti su, dakle, najviše vežbali razlomke i decimale, a najmanje su se bavili merenjem i mernim jedinicama. Tek svaki deseti otvaran test je iz ove oblasti.

Što se tiče srpskog jezika, najviše su rešavali testove iz gramatike i leksike, dok su najmanje proveravali veštine čitanja i razumevanja pročitanog, koje čine svega 19% ukupnog broja testova koji su rađeni iz srpskog. Zanimljivo je da su baš iz ove oblasti osvojili najmanji broj poena na probnom testu, koji je 11. maja organizovan u svim osnovnim školama u Srbiji, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Koje su lekcije najviše učili?

Osmaci su, spremajući matematiku, najviše vremena proveli učeći racionalne brojeve i operacije sa njima, a najmanje im je pažnju okupirala osna simetrija i podudarnost geometrijskih figura – tek svaka stota otvarana lekcija je iz ove oblasti. Iz srpskog su se mali maturanti najviše bavili glasovima u srpskom jeziku, a najmanje su učili leksiku i kako upotrebiti reči u našem jeziku.

Koliko su koristili multimedijalne sadržaje za učenje?

Da mali maturanti vole da koriste savremene tehnologije za učenje pokazuje i podatak da je čak tri četvrtine ukupnog broja osmaka koji su spremali završni ispit preko sajta koristilo multimedijalne sadržaje, video lekcije i snimljene primere iz matematike, i gotovo isto toliko njih iz srpskog jezika. U prilog ovome ide i činjenica da je za samo nekoliko dana čak 5.000 učenika preuzelo Android aplikaciju za spremanje polaganja male mature preko mobilnog telefona.

Koliko su osmaci spremni za završni ispit?

Rezultati sa testa simulacije, probnog testa koji je rađen po ugledu na pravi završni ispit koji uskoro očekuje male maturante, pokazali su za šta su osmaci najspremniji, a u čemu se ne snalaze baš najbolje.

Geometrija je, izgleda, najveći “bauk”. Najmanje tačnih odgovora bilo je kod zadataka da se izračuna zapremina kupe, kao i da se izmeri dužina krive linije. Što se tiče srpskog jezika, učenici se najteže snalaze sa glasovnim promenama, dok je najviše tačnih odgovora u oblasti upotrebe pravopisnih pravila.

 

Leave a Reply