Internet

Svaki maturant u Srbiji rezultate prijemnog ispita potražio na Internetu

Još jednom se pokazalo da mladi sve češće koriste Internet u svrhu informisanja o obrazovanju. U prilog ovome ide i činjenica da je tokom samo jedne nedelje, statistički, svaki maturant potražio je rezultate prijemnog ispita za fakultete i visoke škole na sajtu www.prijemni.infostud.com . Naime, ovaj Infostudov sajt za maturante i upis na studije je u periodu od 28. juna do 05. jula, u jeku polaganja prijemnih i objavljivanja rang lista, imao više od 100 000 jedistvenih posetilaca, a prema podacima Zavoda za statistiku, 2009. godine je četvrti razred srednje škole završilo oko 50.000 maturanata. Osim ovoga, sajt je u ovom periodu zabeležio i rekordnih 279 000 poseta što je nesumnjivi pokazatelj popularnosti Interneta među mlađom populacijom, ali i značaja prisustva visokog obrazovanja na Internetu.

Podaci iz jula ove godine svedoče da je maturantima u vreme upisa bila presudna brzina dolaženja do informacija i ažurnost koju Internet kao medij omogućuje, a koju su ostvarili preko sajta prijemni.infostud.com, napopularnijeg domaćeg sajta za upis na visoke škole i fakultete u zemlji i inostranstvu. Osim ažurnih rezultata prijemnih ispita sa svih Univerziteta u zemlji, pre polaganja samih ispita najpopularnija stranica je bila sa onlajn pripremama za prijemni ispit, gde su posetioci mogli da popunjavaju testove čija pitanja generiše sistem i na taj način vrši online simulaciju pravih prijemnih ispita.

Da podsetimo, u nedavnom istraživanju Stratedžik makretinga Internet je na drugoj poziciji po zastupljenosti u informisanju građana, iza televizije, dok je u populaciji do 29 godina Internet preuzeo primat kao najdominantniji medij putem koga se stanovnici Srbije informišu. Internet je i prepoznat kao glavni medij za informisanje mladih u Nacionalnoj strategiji za mlade Republike Srbije.

Leave a Reply