Internet

Sve veći broj kompjuterskih napada iz Kine

Evropska unija, SAD i NATO su sve češće izložene kompjuterskim napadima iz Kine, a Zapad za sada nije u stanju da se efikasno odbrani od hakerskih upada u kompjuterske sisteme institucija i obaveštajnih službi, objavili su zapadni mediji. NATO i Evropska unija su proteklih dana upozoravale da je potrebno hitno zaštiti poverljivi obaveštajni materijal od najnovijih napada hakera iz Kine, dok Peking demantuje umešanost u hakerske napade, piše londonski “Tajms”.

Napadima su izložene i vladine i vojne institucije u SAD, a tamnošnji analitičari kažu da Zapad nema efikasan način da se suprostavi napadima, naveo je londonski dnevnik. EU je posebno ranjiva, jer je zaštita od kompjuterskih napada poverena državama članicama. “Britanska i američka kompjuterska zaštita spada u najsavršenije u svetu, ali EU je manje kompetentna, rekao je Tajmsu Džejms Luis iz Centra za Strateške i Međunarodne Studije. Prema njegovim rečima, evropske institucije su laka meta za upade, a Kini su interesantne zbog pitanja koja idu od prodaje nukleranog oružja do Tibeta i energije.

Broj kompjuterskih napada je znatno porastao proteklih 12 meseci, piše list. U jednom zvaničnom izveštaju koji je objavljen u SAD u petak navodi se da je broj napada na Kongres i druge državne institucije dostigao 1,6 milijardi napada svakog meseca. Kompjuterski upadi iz Kine u ključne službe NATO i EU dovele se do ograničenja u protoku informacija.

Izvori iz službe za kompjutersku bezbednost u vladinom kabinetu u Londonu, koja je uspostvljena prošle godine, kažu da postoje dve vrste napada – oni koji su fokusirani na narušavanje rada kompjuterskih sistema i drugi koji su usmereni na pribavljanje osetljivih informacija. Džonatan Evans, generalni direktor britanske kontraobaveštajne službe MI5 upozorio je još 2007. da se nekoliko država aktivno bavi kompjuterskim napadima. On tada nije precizirao o kojim je državama reč, ali pripadnici bezbednosnih službi sada kažu da je najveća opasnost u tom smislu Kina.

Direktor FBI Robert Miler je upozorio da bi pored stranih država u budućnosti opasnost mogla da predstvlja i Al Kaida. (glassrbije.org)

Leave a Reply