Internet

Sve više zemalja traži cenzuru Googlea

Sve više vlada u svetu, među kojima i vlade nekih zapadnih zemalja, zahteva od Googlea da skine sadržaje koje korisnici, kako se najčešće navodi, “ne bi trebalo videti”. Upozorava se da je to zabrinjavajuće, ne samo zato što se ugrožava sloboda govora, nego i zato što su sve više zahteve počele slati države od kojih se to ne očekuje – zapadne demokratije koje do sada nisu bile sklone cenzurama.

Broj zahteva udvostručio se u drugoj polovini prošle godine, a na listi zemalja koje su se prvi put upisale u neslavnu listu cenzora našle su se Ukrajina, Jordan i Bolivija. Od početka jula do kraja prošle godine Google je ispoštovao oko 65 posto od 467 sudskih naloga za skidanje materijala i oko 47 posto od 561 zahteva koji nisu imali sudsku potvrdu. Iz Španije je zatraženo od Googlea da skine 270 rezultata pretrage koji su vodili na blogove i članke u novinama koji su se odnosili na privatne i javne osobe, među njima gradonačelnike i državne tužitelje.

Tajlandsko Ministarstvo informisanja, komunikacije i tehnologije tražilo je da se skine čak 149 snimaka zato što se, navodno, u njima vređa monarhija.

Google je 70 posto tih snimaka “zamračio”, ali samo za područje Tajlanda, dok ih je ostatak sveta i dalje mogao videti.

Leave a Reply