Događaji · Internet

Svečani ispraćaj .yu domena u Muzeju istorije Jugoslavije

Jedna od poslednjih oznaka vezanih za Jugoslaviju ‘odlazi’ u istoriju! .yu domen se 30. marta seli u Muzej istorije Jugoslavije. Dođite da zajedno ispratimo .yu domen u slavnu istoriju, u društvu Mire Tasić, Nikole Markovića, CER-a 10 i Galaksije!

Muzej istorije Jugoslavije poziva zainteresovane da 30. marta u 18.00 dođu na KRAJ.YU

Domen .yu je tadašnjoj Jugoslaviji dodeljen 1989. a nastavio je da postoji nakon raspada SFRJ. Postojanje ovog internet domena bilo je moguće zahvaljujući dobroj volji i volonterskom radu nekoliko profesora i naučnika sa ETFa, PMFa i FONa i njihovih kolega iz inostranstva koji su pristali da besplatno odražavaju domen. U utorak, 30. marta, u skladu sa odlukom međunarodne organizacije koja upravlja internet domenima (ICANN) .yu domen prestaje da funkcioniše.

Muzej istorije Jugoslavije ovim povodom organizuje jednodnevni događaj pod nazivom kraj.yu. U okviru programa biće organizovan razgovor sa stručnjacima koji su učestvovali u osnivanju i održavanju .yu domena. Učesnici: Mirjana Tasić (prva administratorka .yu domena, savetnica Registra nacionalnog Internet domena Srbije), Nikola Marković (Predsednik najstarijeg društva za informatiku u Srbiji), Slobodan Marković (Centar za razvoj interneta); projekcija dokumentarne TV emisije “Hakeri” (iz ciklusa “Ciklotron”, TV B92) koja podseća na jednu, ne tako davnu fazu karakterističnu za razvoj interneta kod nas; izložba prvog kompjutera napravljenog u Jugoslaviji pre 50 godina – kompjuter CER 10 i prvog jugoslovenskog personalnog računara Galaksija koji je bio konstruisan tako da ga je korisnik sam sklapao; žurka na kojoj muziku ‘puštaju’ DJ Ewox i Kosmoplovci i tokom koje će se služiti specijalno za ovu priliku osmišljeni kraj.yu kokteli.

Muzej istorije Jugoslavije će 30. marta obaviti i svoju prvu “virtuelnu” akviziciju. Domen .yu postaje deo građe Muzeja istorije Jugoslavije. Ova akvizicija je još jedan naš korak ka savremenoj muzeologiji. Ovaj poduhvat se zasniva na pretpostavci da fizička prisutnost nije uslov da bi se predmet/građa našla u muzejskoj zbirci. Kriterijumi nabavke ovog predmeta su nesporni: njegov kvalitet, unikatnost, kao i značaj za određene narode, područje ili razdoblje na koji se predmet odnosi. Budući ‘predmet’ Muzeja istorije jugoslavije – domen “.yu” svedoči o tehničkom razvitku – kako opštem tako i onom koji se vezuje za konkretno područje (bivša SFRJ) i njene narode. Ovo je pionirski potez u domaćoj muzeologiji i ekvivalent mu se može naći u praksi npr. Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MOMA) koji je svojoj zbirci arhitekture i dizajna pridružio “@”.

Organizacijom programa “kraj.yu” MIJ takođe najavljuje nekoliko projekata koji slede ove godine – obeležavanje 50 godina od sklapanja prvog računara u SFRJ, početak rada na info portalu koji će se baviti istorijom interneta u Jugoslaviji, kao i novu “kraj.yu” liniju nakita koja će se uskoro naći u ponudi prodavnice suvenira MIJ.

Muzej je pozvao internet korisnike (zavisnike od chata i facebooka, tech-geekove, ali i one koji znaju samo da provere mail) da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, vlasnike sajtova sa adresama koje se završavaju sa .yu da nam donesu svoje prezentacije na cd-u.

SATNICA

18h: pozdravna reč: Dobrica Veselinović, Dušan Čavić (B92), Katarina
Živanović (MIJ)
18.15h: Ciklotron, epizoda Hakeri
19h: panel diskusija
Učesnici: Mirjana Tasić (savetnica Registra nacionalnog Internet
domena Srbije), Nikola Marković (Predsednik društva za informatiku
Srbije), Slobodan Marković (Centar za razvoj interneta)
20h: Žurka kraj.yu
DJ set by
Ewox
kosmoplovci

Ulaz slobodan + svaki posetilac dobija 1 besplatan kraj.yu koktel (Bar kultura)

Leave a Reply