Piratpartiet.svg
Internet

Švedska Piratska partija traži od EP da proveri projekat “Prizma”

Švedska Piratska partija pridružila se nemačkim piratima u zahtevu za stvaranje odbora za reviziju u Evropskom parlamentu, koji bi bio zadužen da ispita PRISM skandal

Piratpartiet.svg
“Evropski parlament nadležan je da da ustanovi činjenice u ovom slučaju”, rekla je Amelija Andersdoter, članica Evropskog parlamenta iz Piratske partije. Moramo da znamo koji lični podaci građana Evropske unije su prikupljani i kako su korišćeni.
Moramo biti u mogućnosti da pružimo odgovor na to šta mora da se uradi da bi se naši građani zaštitili od priskuškivanja stranih službi. Na posletku, ovo je pitanje poverenja ljudima koje smo birali na izborima.
Sličan odbor je formiran u Evropskom parlamentu u leto 2000. godine. Tada je eksplodirao takozvani ECHELON skandal, u kome je Americka vlada špijunirala satelitski saobraćaj građana Evrope.
Jedna od preporuka bila je da su obavezujuća pravila za očuvanje privatnosti građana od stranih obaveštajnih službi. Ta pravila su uvrštena u predlog Evropske komisije u vidu  nove Direktive o  zaštiti podaka o ličnosti o kojoj se trenutno raspravlja u parlamentu.
“Nažalost, vlada Sjedinjenih Američkih Država je uspela da potpuno razvodni predlog”, rekla je Ana Troberg, lider Piratske partije Švedske. Zbog toga je važno da švedski parlamentarci i iz drugih partija ustanu u odbranu prava evropskih građana na privatnost.
Kristijan Engstrom, poslanik u Evropskom parlamentu ispred Piratske partije Švedske,  podržava ovaj zahtev.
“Evropska komisija i Savet ministara su u više navrata obmanuli Parlament da preduzme nesmotrene odluke o nadzoru. To se desilo pri proguravanju Direktive o zaštiti privatnosti Ili na primer sa SWIFT dogovorom koji dozvoljava Sjedinjenim Američkim Državama pristup evropskom bankarskom sektoru na tako nasumičan način da uopšte nije moguće izvršiti procenu efekata. Registracija privatnih podataka putnika koji putuju avionima je još jedan primer slabosti unije pred američkom birokratijom za nadzor. Mora se stati na kraj ovoj popustljivosti. PRISM i njegove posledice po Evropu se moraju detaljno ispitati

Leave a Reply