Internet

Svetske kompanije gube više od 315 milijardi godišnje zbog organizovanog sajber kriminala

Očekuje se da će ove godine kompanije širom sveta potrošiti gotovo 500 milijardi dolara kako bi rešile probleme koje prouzrokuje malver (malware), namerno ubačen u piratizovane programe. Istovremeno, pojedinačni korisnici računara će potrošiti 1,2 miliona sati pokušavajući da se izbore sa opasnostima koje donosi ilegalni softver.

Ovo su rezultati istraživanja Međunarodne korporacije podataka i Nacionalnog univerziteta Singapura, koje je objavljeno danas u okviru Microsoftove “Igraj sigurno” (“Play It Safe”) kampanje. Cilj kampanje je da se globalno podigne nivo svesti o tome koliko su piratske verzije softvera otvorenije za napade, pre svega malvera.

 hakeri

Microsoft je danas, u okviru Play It Safe kampanje, premijerno prikazao i spot koji je za 18 zemalja snimljen u Srbiji. 

Studija “Veza piratizovanog softvera i narušavanja sajber bezbednosti” otkriva i da se 60 odsto anketiranih potrošača najviše plaši gubitka fajlova i ličnih informacija. Za ovim sledi strah od neautorizovanih transakcija na internetu (51 odsto) i upadanja u e-mail, bankovne račune i naloge na društvenim mrežama (50 odsto). Međutim, 43 procenta ispitanika ne instalira bezbednosne ispravke i na taj način ostavlja svoje kompjutere otvorenim za napade sajber kriminalaca.

 

Istraživanje je uključilo i zvaničnike vlada, koje najviše brine otkrivanje poslovnih tajni i konkurentnih podataka (59 odsto), kao i neautorizovan pristup poverljivim vladinim podacima (55 odsto). Predviđa se da bi vlade mogle da izgube više od 50 milijardi dolara na troškove prouzrokovane zloćudnim softverom.

 

“Korišćenje piratizovanih programa je kao šetnja kroz minsko polje: ne znaš kad ćeš da naiđeš na nešto opasno. Ako naiđeš, posledice su razorne”, kaže Uroš Stupljanin iz kompanije Microsoft, i dodaje: “Finansijski rizici su veliki, a potencijalni gubici mogu destabilizovati profitabilne biznise. Kupovina zakonitog softvera je na duže staze jeftinija – bar znate da nećete osvojiti i nešto dodatno, u vidu zloćudnog softvera”.

 

U studiji se ističe i da će skoro dve trećine gubitaka preduzeća, 315 milijardi dolara, biti u rukama sajber prestupnika, kao i da su gotovo petinu piratizovanih programa u kompanijama instalirali zaposleni. Istraživanje je obuhvatilo 1700 potrošača, IT radnika i vladinih zvaničnika iz Brazila, Kine, Francuske, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Poljske, Rusije, Singapura, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

 

Bilo da je u pitanju pojedinačni korisnik, malo preduzeće, kompanija ili čak vladina institucija, svi su ohrabreni da kupuju nove kompjutere od sertifikovanih, zvaničnih dobavljača, kako bi bili sigurni da će dobiti originalne programe. Microsoft je posvećen zaštiti svojih korisnika od preuzimanja ili kupovine softvera koji nije originalan i izlaže ih riziku da postanu žrtve malvera koji može voditi krađi identiteta, gubitku podataka i padu sistema. Potrošači su ohrabreni da posete http://www.microsoft.com/security kako bi naučili više o malveru i uverili se da njihove mašine nisu zaražene.

 

 

Leave a Reply