Internet

Svetski dan bezbednijeg Interneta

Jučerašnji 09. februar proglašen je svetskim Danom bezbednijeg Interneta. Od svog nastanka, pre 15 godina, EUnet kroz svakodnevnu edukaciju društva, vodi računa o svojim korisnicima, upozoravajući na sve opasnosti koje vrebaju, ali i načine kako se možemo zaštiti od istih.

Da bi Internet bio bezbedan, moramo biti svesni svih opasnosti koje vrebaju u virtuelnom svetu, kao i načina na koji možemo da zaštitimo sebe, a posebno decu koja su najranjivija, puna poverenja i ne razmišljaju mnogo o posledicama. Opasnosti na Internetu dolaze sa dva nivoa.

Prvi nivo su tehničke opasnosti kao što su virusi raznih vrsta koje mogu da sruše sistem, naprave štetu, poremete na primer e-banking. Korišćenje savremenih tehnologija za zaštitu od pojednih sadržaja na Internetu i ograničavanje pristupa tim informacijama i sadržajima je od ključnog značaja za zaštitu dece, ali i odraslih na Internetu.

Procenjuje se da Internetom trenutno kruži od 100 000 virusa, trojanaca, raznog spyware-a, što uz druge štetne sadržaje, hakere, pokušaje upada u Vaš sistem, narastajućeg broja neželjene pošte (spama), čini Internet veoma nebezbednim mestom. Kompanija Eunet je u saradnji sa renomiranom korporacijom F-Secure razvila EUnetSecurity Centar, koji predstavlja sveobuhvatno zaštitno rešenje za personalne računare i poslovne sisteme.

Ovaj mesec će korisnicima prema svetskim trendovima i tendencijama ponuditi zaštitno rešenje u oblaku, koje smo razvili zajedno sa vodećom svetskom kompanijom u oblasti “Cloud security“, Zscaler. Trenutno smo jednini koji u ovom delu jugoistočne Evrope korisnicima nudimo ovo rešenje.

Drugi nivo je ugrožavanje privatnosti koji je za decu izuzetno opasan. Nekada su roditelji deci pričali da se paze nepoznatih ljudi koji se čudno ponašaju ili im nude slatkiše, a danas većina ne zna kakav savet da da detetu koje svakodnevno stupa u komunikaciju sa nepoznatim ljudima na Internetu.

Bilo bi poželjno da se roditelji upoznaju sa navikama ne samo svoje dece na Internetu nego navikama vršnjačke grupe kako bi mogili bolje da razumeju i da prate ponašanje svojeg deteta. Za to je potrebno da i sami koriste Internet jer u protivnom ograničavaju svoje mogućnosti da se informišu i pravilno upute svoje dete.

Glavni problem je taj što se Internet od strane roditelja često ne doživljava kao mesto na kome deca ostvaruju svoje socijalne kontakte. Ako je dete samo u sobi i koristi Internet, to ne mora da znači da je ono zaista samo.

Pojedine ankete u zemljama Evropske unije pokazuju da oko 90 odsto tinejdžera i mlađih maloletnika koristi Internet, a od toga više od 60 odsto njih svaki dan razgovara u takozvanim “čet-sobama”, dok je troje od četvoro mališana voljno da podeli svoje lične podatke i podatke svoje porodice u zamenu za proizvod ili uslugu kao što je učestvovanje u onlajn video-igricama i sl.

Leave a Reply