Internet

Svetski Kup Brazil 2014: Saveti za korišćenje bankomata i izbegavanje kloniranja kreditnih kartica

Ukoliko još uvek niste odlučili kako planirate da li da plaćate račune gotovinom ili kreditnom karticom, krajnje je vreme da to uradite, bilo da ste ponešeni fudbalskom magijom u Brazilu ili u Beogradu. Kasperski Lab upozorava da na bankomatima operšu neki od najkreativnijih i najaktivnijih kriminalaca specijalizovanih za kloniranje kreditnih kartica. Ovo posebno važi za Brazil, gde oni vole da ciljaju strance koji ne znaju kako da zaštite svoje kartice prilikom podizanja novca iz bankomata ili plaćanja za svoje piće u restoranu. Ali, naši stručnjaci imaju neke korisne savete koji štite od najčešćih napada na bankomatima i prodajnim mestima uređaja (POS).

Izbegnite kloniranje kreditne kartice

kineske kartice

POS uređaji su veoma česti u Brazilu – prema brazilskoj Centralnoj banci, kreditne i debitne kartice čine 70% svih plaćanja u zemlji. Čip – i – PIN kartice su prihvaćene od strane skoro svih preduzeća, čak i po taksi vozilima.

• Savet : uprkos nedavnim vestima o bezbednosnim propustima u protokolu, kartice koje poseduju čip ili  PIN su još uvek sigurnije i teže da se kloniraju od kartica sa magnetnom trakom. Ako već nemate ovaj tip kartice, pitajte u svojoj banci da li je moguće da Vam se izda  jedna pre putovanja.

U Evropi i Severnoj Americi , mnogi ljudi su navikli da predaju svoju karticu zaposlenima u restoranima i prodavnicama . U Brazilu, to može biti opasno.

• Savet: nemojte ovo raditi – time prevarantima dajete sjajnu priliku da klonira karticu, i iskušenje je neminovno suviše jako da mu se odupru. Zamolite osoblje da donese terminal za elektronsko plaćanje do vas.

• Pazite na slučajne susrete ili incidente koji mogu da vaše kartice stave van domašaja za trenutak. Ako se to desi, proverite da li je kartica koju ste dobili nazad baš Vaša. Ako imate bilo kakve nedoumice, odmah to prijavite banci.

PoS i PIN-pad malver

Takozvani Čupa Kabra zlonamerni programi i Trojan-Spi.Vin32.SPSniffer, zlonamerna porodica programa sa nekoliko varijanti razvijenih u Brazilu i viđenih u opticaju od 2010, utiču na POS i PIN-pad uređaje, koji su veoma česti u Brazilu. Ovi uređaji su povezani sa računarom preko USB ili serijskog porta sa ciljem da komuniciraju sa softverom za elektronski prenos sredstava (EFT). Trojanac koji zaraze računar i kradu podatke koji se prenose kroz ove portove.

PIN se šifruje čim je uensen, najčešće koristeći trostruku DES enkripciju. Ali Track 1 podaci (broj kreditne kartice, datum isteka, servis kodova i CVV) i podaci sa javnog čipa nisu šifrovani u hardveru starih i zastarelih uređaja. Oni se šalju u formatu čistog teksta na računar preko USB ili serijskog porta. Snimanje ovih podatke je dovoljno da se klonira kreditna kartica.

• Držite na oku sve izvode kreditne kartice i proverite sve transakcije, pa odmah obavestite vašu banku ako vidite nešto sumnjivo.

• Kad god je moguće, pokušati da platite korišćenjem bežičnog POS uređaja  – oni su malo sigurniji od starijih povezanih serijskim ili USB portom.

 

Korišćenje bankomata u Brazilu

Brazil ima 118 bankomata na svakih 100.000 odraslih stanovnika, prema podacima Svetske banke , čime je deveti na svetu u pogledu broja ATM mašina. Ovo predstavlja mnogo mogućnosti za prevarante da instalirate skimmere, poznate i kao ” Čupa Kabra ” uređaje .

• Saveti: Koristite svoju ruku da pokrije tastaturu dok unosite PIN, to je odličan način da se osujeti većina letača , koji imaju tendenciju da se oslanjaju na skrivene kamere.

• Ako vidite nešto što ne izgleda kako treba, obavesti banku ili vlasnika bankomata, i pođite negde drugde da podignete svoj novac.

“Budite oprezni prilikom korišćenja bankomata ili plaćanja kreditnom karticom. Ne zaboravite da sajberkriminalci u Brazilu obavljaju zlonamerne aktivnosti sve vreme. Čak i tokom dana možete da vidite da se druže, noseći japanke i opremu za plažu, dok instaliraju skimere u prepunoj banci. Takođe, imajte na umu da je daleko sigurnije ako se vaše transakcije obrađuju pravo ispred vas. Budite oprezni. Slučajni susreti ili incidenti tokom kojih se uzimaju vaše kartice van dovoljno je da ih ostave van vašeg domašaja za trenutak. Ako se to dogodi, proverite da li je vraćena kartica stvarno vaša . Ako imate bilo kakve nedoumice , odmah prijavite incident banci “, rekao je Fabio Assolini , viši istraživač bezbednosti tima Kasperski Lab Global Research & Analysis.

Leave a Reply