Internet

Svi moraju da se uključe u kampanju protiv govora mržnje na internetu!

Prošle nedelje je u novosadskom omladinskom info centru Infopolis održan sastanak Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu, na kome je bilo reči o postignutim rezultatima, tekućim aktivnostima i budućim planovima ovog organa. Sastanak je vodio Nenad Borovčanin, predsednik Nacionalnog komiteta i državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, a prisutnima se obratio i Predrag Svilar, član gradskog Veća za sport i omladinu.

O rezultatima svog rada na suzbijanju govora mržnje na internetu govorili i Biljana Kikić-Grujić, kriminolog iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih iz Novog Sada, te predstavnici različitih lokalnih sredina, UNICEF-a, medija i civilnog sektora. Na radnom delu sastanka bilo je reči i o nedavno održanoj konferenciji posvećenoj digitalnoj generaciji „Teen Talk“, koju je u beogradskom Domu omladine organizovala Color Press Grupa, sa posebnim akcentom na panel o načinu na koji mladi danas komuniciraju između sebe i sa „spoljnim svetom“.

interbet govor mrznje

Nenad Borovčanin je u svom obraćanju naglasio da je neophodno uključivanje medija, naročito portala, ali i javnih ličnosti u kampanju za borbu protiv govora mržnje na internetu, ne potcenjujući istovremeno ni važnost „oflajn“ segmenta kampanje, navodeći kao primer fudbalski derbi između Partizana i Crvene zvezde u maju ove godine, na kome su igrači nosili majice sa porukama „NE govoru mržnje na internetu“. Zaključeno je da i u budućnosti treba slediti ovaj primer i identifikovati najvažnije sportske i kulturne događaje putem kojih bi se u javnost poslala ista poruka.

Predrag Svilar govorio je o opasnosti svake poruke na internetu i njenom uticaju na društvenu sferu i ličnost mladih. Takođe, Svilar je naveo da grad Novi Sad kroz svoj Akcioni plan za mlade posvećuje veliku pažnju bezbednosti mladih na internetu, a posebno je izdvojio činjenicu da je jedan od četiri dobitnika ovogodišnje Oktobarske nagrada i Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih „Target“.

Organizatori su naglasili da je Novi Sad izabran kao mesto četvrtog sastanka Nacionalnog komiteta kako bi se dodatno skrenula pažnja javnosti na porast nasilja u ovom gradu i uputila snažna poruka od strane Nacionalnog komiteta da se tom problemu mora konačno stati na put.

Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje na internetu formiran je u martu ove godine i do sada je sproveo niz aktivnosti, tokom kojih su mladi ljudi informisani o tome kako da prepoznaju govor mržnje, kako da se zaštite od njega i kome mogu da se obrate ako su i sami žrtve ili svedoci nasilja na internetu.

Leave a Reply