Internet

Svih 2.800 izdanja “Voga” dostupno na internetu

Svako od 2.800 izdanja modnog časopisa “Vog” počev od prvog koje je izdato 17. decembra 1892. godine, ubačeno je u internet arhivu, prenosi danas agencija Frans pres.

Posle dve godine rada, internet arhiva “Voga” predata je grafičkim dizajnerima, fotografima i stilistima kojima je prevrtanje po starim brojevima zarad inspiracije i ideja sastavni deo posla.

Za 1.575 dolara godišnje, zainteresovani mogu da pregledaju 400.000 strana popularnog časopisa objavljenih tokom 120 godina.

List “Vog”, koji je počeo da izlazi kao “nedeljni magazin o modi i društvu”, je do 1912. godine izlazio na nedeljnom nivou, potom na dve nedelje do 1973. godine od kada izlazi mesečno.

Met Delindžer, multimedijalni producent koji je rukovodio digitalnim projektom, istakao je da je najveća vrednost ove internet arhive što svaki naslov, fotografija, reklama imaju referencu za pretragu i time su lako dostupni.

Ipak trebalo bi da znate šta tražite, jer postoji 12.406 referenci “Šanel”, 8.970 “Dior” i 6.136 “Iv Sen Loran”.

Na dnu sajta postoje grafike koje oslikavaju razvoj određenih trendova kroz vreme. Na primer somot je bio popularan do kraja prve decenije 20. veka od kada se sve manje koristi do 1970ih kada se vraća u modu.

Iz “Voga” nisu odgovorili da li planiraju da sličnu arhivu naprave i za britansko, francusko, italijansko i druga izdanja.

Leave a Reply